HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

Az egészségbiztosítás koordinációjának irányítása Romániában

Egy sürgősségi rendelet értelmében, Románia Egészségügyi Minisztériumának hatáskörébe fog tartozni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) koordinációjának irányítása a biztosítás autonómiájának fenntartása mellett.

Románia kormánya sürgősségi rendeletet hozott az ország egészségügyének reformjáról szóló 95/2006-os törvény módosítására és kiegészítésére. E szerint az országban az Egészségügyi Minisztérium fogja ellátni a CNAS egészségügyi stratégiákat és kormányzati programokat megvalósító tevékenységének koordinálását, ily módon teremtve összhangot a minisztérium országos stratégiái és az egészségügyi ellátás pénzügyi politikája között.

A minisztérium a következőkkel kapcsolatban fog konzultatív vagy kötelező jelleggel útmutatást nyújtani:
- a CNAS bevételekre és kiadásokra vonatkozó költségvetési terve, az előirányzott biztosítási tevékenység és az erről szóló éves jelentés, az intézmény státusza és nemzetközi együttműködésről szóló dokumentációja.

A CNAS háromhavonta, illetve évente fog jelentést készíteni tevékenységéről az Egészségügyi Minisztérium számára. A minisztérium fogja felügyelni a speciális gyógyszerek beszerzésére vonatkozó ártárgyalásokat, és szavazati jog gyakorlása nélkül, állandó meghívottként fog részt venni és elnökölni a CNAS Irányító Tanácsában.

A sürgősségi rendelet tartalmaz a CNAS felelősségi körére, kötelezettségeire vonatkozó minden előírást, és fenntartja a CNAS elnökének kinevezésére vonatkozó eljárást. (ZLL)

Forrás:
Gouvernement de la Roumanie – Le Bureau de presse, 2011.09.08.
http://www.gov.ro/le-ministere-de-la-sante-coordonnera-la-cnas__l3a114418.html
(Letöltés dátuma : 2011.10.07.)

Megjelenés dátuma: 2011-10-07 12:27:51