HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Népegészségügy

A táplálkozással kapcsolatos irányelvek megvalósítását felügyelő PNNS-PO bizottság felállítása Franciaországban

Nora Berra, Franciaország egészségügyért felelős államtitkára október 6-án felállította a táplálkozással kapcsolatos irányelvek megvalósítását felügyelő PNNS-PO bizottságot, mely a táplálkozáspolitikai irányelvek gyakorlatba való átültetését célul kitűző szakemberek közötti együttműködést kívánja előmozdítani az ország egész területén.

Franciaország, a „Táplálkozás és Egészség Nemzeti Program” (PNNS) révén az egyike volt azoknak az európai országoknak, amelyek az elsők között alakították ki hatékony nemzeti táplálkozáspolitikájukat. A program 2001 óta teszi lehetővé a táplálkozással kapcsolatos prioritások meghatározását és az elért eredmények összehasonlítását, konkrét célkitűzéseket tartalmazó támpontjai révén.

A PNNS a táplálkozás kulturális, pedagógiai, gazdasági és környezeti vonzatait egyaránt figyelembe veszi, és sokakat aktivizál a kitűzött célok elérésére.

A Obezitásra vonatkozó Terv, 2010-2013 (PO) a PNNS eredményeit alapul véve kívánja előmozdítani a betegségmegelőzést és a már kialakult betegségek kezelését.

A hónap elején felállított, egyben kibővített feladatkört ellátó új bizottság (PNNS-PO) feladata a táplálkozáspolitika megvalósításában részt vevő szervezetek tevékenységének összehangolása. A célkitűzések megvalósításában részt vesznek: minisztériumok, kormányzati szervezetek és hatóságok, biztosítópénztárak, gazdasági szakemberek, a civil társadalom tagjai és egy, az Átfogó Egészségügyi Irányítás által erre a feladatra kijelölt 12- fős szakembercsoport.

Az újonnan felállított bizottság célja a kapcsolatteremtés és a funkcionális visszajelzések biztosítása egyrészt a Táplálkozás és Egészség Nemzeti Programja és az Obezitásra vonatkozó Terv kidolgozói között, másrészt a tevékenységek koordinálása más kormányzati tervekkel pl. Nemzeti Táplálkozási Program, Nemzeti Egészség és Környezet Program, Egészségnevelési Program, melyek eredményeikkel szintén hozzájárulnak a közös célkitűzések megvalósításához. (ZLL)

Forrás:
Installation du Comité de Suivi PNNS-PO. Ministère du Travail, de l’Emploi et de la Santé, 2011.10.06.
http://www.sante.gouv.fr/installation-du-comite-de-suivi-pnns-po.html
(Letöltés dátuma: 2011.10.10.)

Megjelenés dátuma: 2011-10-10 14:27:53