HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Hospitalizációs útmutató a tarifák közötti kiigazodáshoz – Franciaország

Tapasztalatok szerint, egyre többe kerül a kórházi ellátás Franciaországban, ha viszont a kiegészítő biztosítás erre fedezetet nyújt, ez többnyire a biztosítási díjak emelkedésében mutatkozik meg. A betegek eligazodását segítendő, a Közép-Pireneusi Régió mutuelle-biztosítója kézikönyvet adott ki a területén működő kórházak tarifáiról.

A hospitalizációs kézikönyv megyénként sorolja fel az állami és a magán intézményeket, külön kiemelve azokat, ahol a beteg által fizetendő hozzájárulás a legmagasabb. Az intézmények és érintett szakterületeik – belgyógyászat, sebészet, szülészet, rehabilitáció és pszichiátria – intézménynév szerint szerepelnek a listán. Zöld, sárga és piros jelzés tájékoztatja a lakosságot a honorárium-túllépésekről, illetve ezek mértékéről az olyan beavatkozásoknál, mint a szürkehályog-műtét, a vastagbéltükrözés, a csípő- és a térdprotézis, a szülések levezetése, stb.:
- zöld – nincs honorárium-túllépés
- sárga – a honorárium-túllépés nem haladja meg az alaptarifa 150 százalékát
- piros – az alaptarifa 150 százalékánál magasabb emelés

A legmagasabb tarifákat a profit-orientált magánklinikák alkalmazzák, viszont kevés non-profit klinika található a Toulouse környéki agglomerációban.

Míg a szülések levezetésének a társadalombiztosítás által rögzített alaptarifája 313 euro, a klinikák erre – intézményektől függően – 150-200 eurot számítanak fel, és ez az összeg még nem tartalmazza a konzultációk során alkalmazott honorárium-túllépéseket.

Vannak olyan klinikák, melyek a külön szobában történő elhelyezésért belgyógyászati, sebészeti vagy szülészeti ellátás esetén 70 eurót, rehabilitáció esetén 90 eurót számítanak fel. A társadalombiztosítás a komfortfokozatért járó többletköltségekre nem vállal fedezetet, de a kiegészítő biztosítók – megállapodás szerint – ezt részben vagy teljes egészében átvállalhatják a betegektől, amennyiben az érintett klinikák gyakorlata ezt lehetővé teszi.

Pierre-Jean Gracia, a Közép-Pireneusi Régió mutuelle-biztosítójának elnöke szerint azok a kiadások, melyeket bizonyos beruházásokra – pl. az épületek modernizálására, klímaberendezéssel történő felszerelésére – fordítanak, sokszor közvetlenül jelentkeznek a klinikák díjtételeiben, melyek mértéke egyben a klinikák többletbevételének forrása is.

Minthogy a kézikönyv által tartalmazott aktuális információk gyorsan változnak, így 2012 január 1-jére új verziójuk közvetlen internet elérésére is lehetőség nyílik. Jelenleg az útmutató a Közép-Pireneusi Régió mutuelle szervezetének honlapjáról tölthető le, illetve nyomtatott formában érhető el a kiegészítő biztosítás kirendeltségeinél. (ZLL)

Forrás:
POLLET,K. : Un guide de l’hospitalisation, pour mieux se repérer dans la jungle des tarifs. La Mutualité française de Midi-Pyrénées, 2011.10.08.
http://www.viva.presse.fr/Une-guide-de-l-hospitalisation_15972.html
Guide de l’hospitalisation en Midi-Pyrénées » - Indicateurs de qualité, indicateurs financiers, pour mieux connaître l’offre régionale de santé. La Mutualité française de Midi-Pyrénées, 2011.09.28.
http://www.midipyrenees.mutualite.fr/Actualites/Guide-de-l-hospitalisation-en-Midi-Pyrenees-Indicateurs-de-qualite-indicateurs-financiers-pour-mieux-connaitre-l-offre-regionale-de-sante
Hôpital.fr. Fédération Hôspitalière de France.
http://www.hopital.fr/Hopitaux/Vos-demarches/Les-tarifs-et-remboursements/Hospitalisation#article_1
(Letöltés dátuma: 2011.10.11.)

Megjelenés dátuma: 2011-10-11 15:50:41