HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Cseh egészségügyi reformtörvények

A cseh köztársasági elnök aláírta azt a számos törvényt módosító egészségügyi reformtörvényt, amely más rendelkezések mellett lehetőséget ad a standardon felüli szolgáltatások után díjak beszedésére.

A cseh egészségügyi reform törvényei 2011 végéig kerülnek a parlament elé. A három alaptörvény egyike az egészségügyi ellátásról szóló jogi terminológiákat, a betegjogokat, a szolgáltatók működésének feltételeit, a beteg-és intézményi regisztereket meghatározó törvény, a másik a speciális egészségügyi szolgáltatásokkal (pl. mesterséges megtermékenyítés, sterilizáció, a páciens nemének megváltoztatása stb. ) foglalkozó törvény, a harmadik pedig a mentőszolgálatról szól, és tartalmazza a sürgősségi ellátás alapkövetelményeit, pl. a mentőautó 20 percen belüli kiérkezésének előírását.

Vaclav Klaus köztársasági elnök 2011. szeptember 29-én írta alá azt a törvényt, amely az egészségügyi reform szellemében számos törvény módosítását tartalmazza, és többek között az alapszolgáltatásokon felüli szolgáltatásokért történő fizetéseket szabályozza. A törvény 2012 január 1-től hatályos.

Az alap (standard) szolgáltatások díjmentesek, az extra szolgáltatásokért pedig díjat kell majd fizetni. A standard és a standardon felüli szolgáltatások meghatározásával szakbizottság fog foglalkozni, elsőként azokat az ellátásokat vizsgálják meg, amelyekre többféle megoldási lehetőség kínálkozik, és költséges variáns is elérhető. A törvényt már az előkészítés fázisától nagyon sok bírálat érte többek között a szakszervezetek és az Orvosi Kamara részéről. Az egészségügyi miniszter szerint mindenkinek joga van arra, hogy a számára szükséges egészségügyi szolgáltatásokat megkapja, ezt a jogot nem sérti a a törvény. Az extra szolgáltatások listája rövid lesz, és minden évben felülvizsgálják. Nem lehet pl. az ortopédiai műtétekre várakozás sorát extra fizetéssel kikerülni, ha beteg nem akar várakozni, magánintézménybe kell menni és a beavatkozás teljes költségét ő viseli. De vonatkozhat pl. az extra fizetés a különleges minőségű implantátumokra.

Az elfogadott törvény értelmében a kórházi napidíj mértéke 60-ról 100 koronára nő, és ezzel a lakosság által a fekvőbeteg-ellátás költségeihez fizetendő hozzájárulás éves összege 750 millió koronával fog emelkedni, és így összességében előreláthatólag 2 milliárd koronát tesz ki 2012-ben.

A törvény jelentős változtatásokat irányoz elő az ország gyógyszereinek ármeghatározásában és ártámogatásában:

- A recepteken felírt tételenként fizetendő 30 koronás díjat a jövőben receptenként kell fizetni. Ez kedvezőbb helyzetet teremt a lakosság számára. Megszűnik viszont az 50 cseh koronánál olcsóbb gyógyszerek ártámogatása, ezeket a betegek teljes mértékben maguk fizetik.

- A kötelező biztosítás által támogatott gyógyszerekre elektronikus tenderezést vezetnek be. Azok a termékek, melyek minden aktív alkotórészük vonatkozásában megnyerik a tendert, 100 százalékos támogatásban fognak részesülni, míg a pályázatban részt vevő többi termék támogatása csak 75 százalékos lesz.

- Jegyzék készül a kedvezőbb árfekvésű gyógyszerekről, ezzel segítve a költség-hatékony gyógyszerrendelést.

Az IHS hivatkozik a cseh egészségügyi miniszterrel készített egy interjúra, amely szerint a tervbe vett intézkedések között szerepel a magas költségvonzatú szakellátást (daganatos betegek, SM, kardiovaszkuláris betegek gyógyítása) nyújtó központok kiadásaihoz nyújtott támogatás növelése évente öt-tíz százalékkal. Így több pénz lesz fordítható az igen költséges biotechnológiai gyógyszerekre, melyek támogatása szinte kizárólag ezeken a központokon keresztül történik, és amelyek árának alakulására a biztosítás is hét-nyolc százalékos emelkedést kalkulál. (BI,ZLL)

Forrás:
Czech President signs first part of health care reform
http://www.ceskenoviny.cz/news/zpravy/czech-president-signs-first-part-of-health-care-reform/694053
Senate vetoes health services reform
http://praguemonitor.com/2011/10/07/senate-vetoes-health-services-reform
Cabinet signs off on final health reform bills
http://www.praguepost.com/news/9359-cabinet-signs-off-on-final-health-reform-bills.html
První sazebník nadstandardů nebude příliš rozsáhlý, připouští Heger
http://zpravy.ihned.cz/c1-52612230-prvni-sazebnik-nadstandardu-nebude-prilis-rozsahly-pripousti-heger
Czech Healthcare Bill Changing Drug P&R System Ratified; Increase in Spending on High-Cost Treatments Confirmed
http://www.ihs.com/products/global-insight/industry-economic-report.aspx?ID=1065930436

Megjelenés dátuma: 2011-10-12 15:38:36