HealthOnline cikkek

Ország: Spanyolország

Témakör: Egészségpolitika

Spanyolország egészségügyét erősen visszavetette az eurózóna gazdasági válsága

Spanyolország gazdasági válság miatt adóssággal terhelt autonóm tartományai megszorító intézkedésekkel, kiadásaik visszafogásával próbálják teljesíteni az Európai Unió által a deficit csökkentésére előírt követelményeket.

Spanyolország központi kormánya jövedelemadó-bevételéből évente teljesít transzfereket az ország 17 autonóm tartománya számára, a regionális működtetésű egészségügy finanszírozásához, de a tartományok még így is kénytelenek drasztikus költségvetési megszorításokat hozni a 2008-as gazdasági összeomlás nyomán bekövetkezett recesszió miatt. Megszorító intézkedéseik ellenére, tartozásaik az egészségügyi termékeket forgalmazó cégeknek meghaladják a négy milliárd eurót a spanyol Egészségügyi Technológiai Szövetség (Fenin) szerint, és ez a kisebb cégek csődjéhez vezethet. A kifizetések teljesítésére való átlagos várakozási idő 2010-ben 415 napra emelkedett, az előzőekben általános gyakorlatnak tekintett 285 napról.

Az AT Kearney tanácsadó cég számításai alapján - annak következtében, hogy az egészségügy folyamatosan többet költ, mint amennyit a költségvetésében tervez, és a szükséges alatt marad a tartományok ráfordítása is - az egészségügyi rendszer (nem regisztrált) hiánya 2011 első negyedévében 10-15 milliárd euróra volt tehető (http://www.atkearney.es/images/spain/pdf/estudio_sistema_sanitario.pdf).

Katalóniában - az ország legkedvezőbb pénzügyi helyzetben lévő területén - az utóbbi hónapokban klinika-bezárásokra került sor, és fizetési megszorításokat és kedvezménymegvonást helyeztek kilátásba az orvosok számára. A költségvetési megszorítások ideje tartósnak mutatkozik, mivel a munkahelyteremtéshez szükséges gazdasági fellendülés még várat magára, és az igen nagyarányú munkanélküliség behatárolja a jövedelemadók növekedéséből befolyó összegeket.

Minthogy az utóbbi időben nőtt az egészségügyi ellátásra való várakozási idő, és visszaesés mutatkozott az ellátás minőségében, így július 15-én életbe lépett a várakozási időt bizonyos sebészeti beavatkozások (szívbillentyű-műtétek, szívkoszorúér-operációk, szürkehályog-eltávolítás, csípő- és térdprotézis) esetében 180 napban maximáló 1039/2011-es Királyi Rendelet. Az autonóm tartományok számára hat hónap áll rendelkezésre, hogy a várakozási időre vonatkozó előírást bevezessék területük gyakorlatában. A rendelet nem vonatkozik az országos egészségügyi szolgálat portfoliója által nem tartalmazott ellátásokra, a sürgősségi ellátásra, a reimplantációra vagy az égési sérültek ellátására.

Jose Luis Rodriguez Zapatero, miniszterelnök az utóbbi időben számos költségmegszorító intézkedést hozott. Augusztusban egy, a generikumokat előtérbe helyező gyógyszerrendelésre vonatkozó törvényjavaslatot fogadott el, mellyel - a számítások szerint - évente 2 milliárd euró összegű megtakarítást lehet elérni. Az intézkedés a gyógyszercégek körében nagy ellenállást váltott ki.

Költség-hatékony intézkedésként felmerült a lakosság anyagi hozzájárulásának bevezetése is az egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez, és bár ezt az orvosok mintegy 60 százaléka támogatná, a szolgáltatásokra fizetendő fix összegű hozzájárulás (co-payment) távol áll a spanyol egészségügy gyakorlatától.

Spanyolországban, 2009-ben a GDP 9,5 százalékát fordították egészségügyi kiadásokra, és az egészségügyi ellátás finanszírozása 73,6 százalékban állami erőforrásokon alapult.

A spanyol lakosság jónak és anyagi szempontból is kedvezőnek tartja egészségügyi ellátását, így előfordul, hogy sokan magánbiztosítással veszik igénybe a rutin ellátást, viszont komolyabb probléma esetén állami ellátást nyújtó kórházba mennek. Az állami egészségügyi rendszer megszorításai miatt viszont sokan újra a magán szektort választják, mely felszereltségében nem veszi fel a versenyt az állami szektorral.

Spanyol orvosok véleménye szerint, Spanyolország egészségügyi ellátása magas színvonalon teljesít, de ennek anyagi vonzatai meghaladják teljesítőképességét. (BI, ZLL)

Forrás:
DAY,P. Spain health service chokes as austerity tightens. Reuters, 2011.10.11.
http://www.reuters.com/article/2011/10/11/us-spain-healthcare-idUSTRE79A1S120111011
Spain puts maximum waiting times on five operations. British Medical Journal, 2011,343.
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d4728.full.pdf
La sostenibilidad del Sistema Nacional de Salud:
¿Ha dejado la sanidad de ser una prioridad social? Mayo 2011
http://www.atkearney.es/images/spain/pdf/estudio_sistema_sanitario.pdf
(Letöltés dátuma: 2011.10.13.)

Megjelenés dátuma: 2011-10-14 10:55:54