HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Népegészségügy

USA: Healthy People 2010

Az amerikai egészségügyi minisztérium október 6-án tette közzé az elmúlt tíz évet átölelő népegészségügyi értékelését.

A 2000-ben indított „Healthy People 2010” hivatalos jelentése azt vizsgálta, hogy az ország mennyiben volt képes teljesíteni népegészségügyi célkitűzéseit. Az eredmények szerint a 2010-es célok 71%-át sikerült teljesíteni vagy megközelíteni, benne a stroke és a szívkoszorúér-betegségek halálozási rátáival kapcsolatos célkitűzésekkel. A 71%-os teljesítmény nagyjából megegyezik az előző évtizedével.

A Healthy People kezdeményezés elvei szerint az országos célok kitűzése és az előrehaladás monitorozása cselekvésre ösztönözhet és az egészség javulásához vezethet. Az Egyesült Államok egész területén, városi, megyei és állami szinteken az egészségügyi hatóságok a Healthy People programot használják a helyi egészségügyi kezdeményezések hatékonyságának ellenőrzésére. Howard Koh egészségügyi miniszter helyettes szerint az ország jelentős lépéseket tett a Healthy People 2010 célkitűzéseinek elérésében, bár az egyenlőtlenségek leküzdéséhez és a fenntartható népegészségügyi változások megvalósításához szükség van az „egészség minden szakpolitikában” szemléletmódra.

Az értékelés adatai rámutatnak, hogy a koleszterin szint csökkentésére irányuló célkitűzések teljesültek, ugyanakkor a dohányzás csökkentésében csak kis előrelépés történt. Az elmúlt évtizedben jelentős visszaesés történt a stroke és a szívkoszorúér-betegségek halálozásában. A várható élettartam tovább emelkedett az országban. A javulások mellett azonban vannak még kritikus területek, ezek közt említhető az elhízás és az egészségben fennálló egyenlőtlenségek. A túlsúlyos emberek aránya valamennyi korcsoportban megnövekedett – a 6-11 éves korú gyermekeknél 54,5%-kal, a 12-19 éves serdülőknél 63,6%-kal, a felnőtt lakosság körében 48%-kal.

Az egyenlőtlenségek csökkentése és az elhízás visszafogása a kormány és az egészségügyi minisztérium fő prioritásai közé tartozik. A minisztérium együttműködik a kormányzati intézményekkel és a magánszektorral a kimenetek javításában. Ennek érdekében az egészségügyi minisztérium 2010 áprilisában létrehozott egy cselekvési tervet (HHS Action Plan to Reduce Health Disparities), hogy támogassa az egészség-egyenlőtlenségek csökkentésének integrált megközelítését, az evidencia-alapú programokat és a legjobb gyakorlatokat. Az elhízás megelőzésére a minisztérium szintén partneri kapcsolatot épít ki a National Prevention Council nevű szervezettel az országos megelőzési stratégia azon céljának megvalósítására, hogy minél több lakos maradjon egészséges az élet minden szakaszában. (SZL)

Forrás:
Healthy People 2010
http://www.healthypeople.gov

Jelentés:
Healthy People 2010 Final Review. Department of Health and Human Services, http://www.cdc.gov/nchs/data/hpdata2010/hp2010_final_review.pdf
(letöltés dátuma: 2011.10.12.)

Megjelenés dátuma: 2011-10-18 10:23:49