HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

A szlovákiai orvosok a kórházi átalakítások leállítását sürgetik

Szlovákiában az Orvosok Szakszervezeti Szövetségének (LOZ) vezetése a Parlamenthez fordul a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítása érdekében, mivel nem lát semmilyen garanciát az intézkedés kimenetelére vonatkozóan.

Marián Kollár, a LOZ elnöke kijelentette, hogy az orvosok a kormányválság ellenére sem állnak el követeléseiktől, azaz továbbra is szorgalmazzák a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának leállítását, és fenn tartják bérkövetelésüket. A szakszervezeti vezető szerint a felmondásukat letétbe helyező orvosok többsége – amennyiben nem születik számukra kedvező döntés – kitart elhatározása mellett.

A Parlament egészségügyi bizottságának elnöke, Viliam Novotný annak a véleményének adott hangolt, hogy az orvosoknak a jelenlegi politikai helyzetben el kellene állniuk követeléseiktől.

Richard Raši, előző egészségügyi miniszter, aggályosnak tartja, hogy a kórházak részvénytársaságokká való átalakításáról szóló és a kabinet által szeptember 27-én jóváhagyott rendelet nem nyújt védelmet az intézmények potenciális privatizációjával szemben, így – a szakszervezeti kezdeményezéstől függetlenül – szintén javaslatot kíván beterjeszteni a folyamat leállítására. (ZLL)

Forrás:
Doctors’ union says it will seek parliamentary action to stop hospital transformations
The Slovak Spectator, 2011.10.18.
http://spectator.sme.sk/articles/view/44242/10/doctors_union_says_it_will_seek_parliamentary_action_to_stop_hospital_transformations.html
http://ujszo.com/online/kozelet/2011/10/12/az-orvosokat-nem-hatja-meg-a-kormanyvalsag
http://spectator.sme.sk/articles/view/44060/3/doctors_are_ready_to_resign.html
(Letöltés dátuma: 2011.10.18.)
Megjelenés dátuma: 2011-10-18 14:13:31