HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Minőségügy

Az USA egészségügye az iparosodott országok mögött kullog

Az Egyesült Államok egészségügye további romlást mutatott a minőség, az elérhetőség és a megfizethetőség terén a 2010-es reformtörvény bevezetése előtti időszakig.

A Commonwealth Fund által bemutatott országos egészségügyi teljesítmény értékelés (National Scorecard) szerint az Egyesült Államok abszolút értékben számított ponteredménye 67-ről 64 pontra csökkent 2004-től 2009-re (a lehetséges 100 pontból). A 75 éves kor előtti megelőzhető halálozások alapvető indikátorai terén javulás tapasztalható (pl. rákbetegségek, diabetes, bakteriális fertőzések). Ez a javulás azonban lassabban történik más országokhoz képest. Míg az Egyesült Államokban tíz év alatt 20%-kal csökkent a halálozás, más országokban ez az arány 30-35% vagy több volt. Az Egyesült Királyság pl. jelentős javulást mutatott ezen a területen és megelőzte az Egyesült Államokat.

A teljesítmény értékelésben a 16 iparosodott ország közül összesítésben az USA végzett az utolsó helyen. Itt az egészségügyi ellátáshoz köthető halálozás 68%-kal magasabb, mint a vezető helyen levő országokban. Az Egyesült Államok a hozzáférés tekintetében is rosszul szerepel, ami a minőség romlását és a költségek növekedését eredményezi. A jelentés szerint a 2010. év valamelyik időpontjában a 65 év alatti lakosság 44%-a, vagyis 81 millió ember nem rendelkezett biztosítással vagy volt alulbiztosítva. Ez 2003-hoz képes egyharmados növekedést jelent. A lakosság kétharmada jövedelmének 18%-át (vagy többet) egészségbiztosítási díjakra költi. A juttatások viszont le lettek szűkítve, így még a biztosítással bíró emberek is szembenézhetnek egészségügyi számlákból eredő tartozásokkal.

Az Egyesült Államok alacsony hatékonyságának fő tényezői közé sorolhatók a duplikált szolgáltatások, a kórházi újrafelvételek magas aránya, az elektronikus információ viszonylag alacsony fokú használata és a magas adminisztratív költségek. Bár más országokban is vannak egymással versengő biztosítók (Németország, Hollandia), bonyolult biztosítási rendszerrel, az adminisztratív költségek ott mégis alacsonyabbak. Ha az Egyesült Államok ugyanazon a hatásfokon működne, évi 55 milliárd dollárt takaríthatna meg az adminisztratív költségeken.

A Commonwealth Fund elnöke szerint a teljesítmény jelentés kiindulási pontnak tekinthető az egészségügyi reform hatásának értékelésénél, amint a tőrvény rendelkezései megvalósulásra kerülnek az elkövetkezendő években. (SZL)

Forrás:
Roehr, Bob: US healthcare falls further behind that of other industrialised countries. BMJ, http://www.bmj.com/content/343/bmj.d6851.full (letöltés dátuma: 2011.10.27.)

Megjelenés dátuma: 2011-10-28 11:17:34