HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Orvoshiány – német helyzetkép

Az utóbbi években az egészségpolitikán belül egyre többet hallani az orvoshiányról. E kontextusban meglepő, amikor a Betegpénztárak Csúcsszövetsége kijelenti: az önálló praxissal bíró orvosok száma az elmúlt húsz évben 45 ezerrel növekedett. Mivel magyarázható ez a paradoxon?

Az orvoshiány jelenségének egyik oka az egyre növekvő ellátási szükségletben keresendő, ami a társadalmon belül főként az idősek arányának növekedésére vezethető vissza. Egyrészt a morbiditásfüggő egészségügyi szolgáltatások iránt egy növekvő szükséglet közvetetten fokozta az orvosok iránti keresletet, másrészt az orvosi területen tapasztalható fejlesztések egyre több specialistát igényelnek mind a fekvőbeteg ellátásban (szívsebészet), mind az ambuláns ellátás (allergológia terén megjelenő szubspecialisták) terén.

A téma szempontjából egy további fontos askepktus az új ellátási modellek (például a német egészségügyi ellátási központok) megjelenése, melyek az ambuláns területen részidős foglalkoztatást tesznek lehetővé, illetve megkönnyítik azt.

Így tehát hibába a nő az orvosok száma, a ledolgozott, illetve ténylegesen ellátásra fordítható munkaórák száma (például a növekvő bürokratikus terhek miatt) mégsem növekszik arányosan.

Kétségtelen az is, hogy az orvosok körében egyre nagyobb gondot jelent az átlagéletkor növekedése, ami a helyzetet csak tovább súlyosbítja. A német háziorvosok körében már jelenleg is 55 év vagy magasabb az átlagéletkor, tehát ők vélhetően tíz éven belül elhagyják praxisaikat. A Szövetségi Orvosi kamara és a Szövetségi Pénztári Orvosok Egyesületének 2010-es tanulmánya szerint a kórházi és szerződéses orvosi ellátásban már ma is mutatkozó hiány mellett 2020-ig mintegy 71625 orvost kellene pótolni a rendszerben.

Tovább súlyosbítja a helyzetet az orvosok egyenlőtlen eloszlása az egyes ellátási területeken. Régiós szinten túlkínálat figyelhető meg az agglomerációs területeken és ellátási hiány a vidéki körzetekben.

A fent megnevezett problémák megoldása elkerülhetetlen, mert rövid időn belül igen súlyos ellátási problémákhoz vezet. Lehetséges megoldást a legújabb német reformtörekvések jelenthetnek a problémákra. (VN)

A teljes anyag a mellékelt pdf dokumentumban olvasható.

Megjelenés dátuma: 2011-11-04 09:49:50