HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

A nővérek fizetésemelése megosztja az egészségügyben dolgozókat Szlovákiában

A nővérek által ez év tavaszán benyújtott és 240 ezer aláírással ellátott petíció nyomán, a Szlovák Kormány a múlt héten döntést hozott az ápolónők fizetésének emeléséről.

Az ápolónők 2011. május 17-én tartott figyelemfelkeltő megmozdulása során megfogalmazott követeléseinek helyt adva, a Szlovák Kormány kilátásba helyezte az egészségügyi dolgozók minimálbérére vonatkozó jogszabály módosítását, és döntést hozott az ápolónők bérének rendezéséről.

Minthogy az indítványozott módosítástervezet megosztja az orvosokat és az ápolónőket, az Orvosi Kamara a jogirat visszavonását kérvényezte, mivel ez csupán a nővérek fizetésének emeléséről rendelkezik, így aggályos, hogy az orvosok irányítása mellett dolgozó ápolónők fizetése a jövőben meg fogja haladni az orvosokét.

A törvénytervezetet – melynek az illetékesek nyomatékosan felróják, hogy nem foglalkozik egységesen a különböző alkalmazotti csoportok (az orvosok és az ápolónők) bérrendezésével, a kamarai vezetők nem tartják összeegyeztethetőnek az egyesületek közötti megállapodásokkal. (ZLL)

Forrás:
Higher salaries for nurses leads to split among medical workers. The Slovak Spectator, 2011.11.04.
http://spectator.sme.sk/articles/view/44402/10/higher_salaries_for_nurses_leads_to_split_among_medical_workers.html
Nurses protest in front of parliament for better working conditions. The Slovak Spectator, 2011.05.18.
http://spectator.sme.sk/articles/view/42694/10/nurses_protest_in_front_of_parliament_for_better_working_conditions.html
(Letöltés dátuma: 2011.11.07.)

Megjelenés dátuma: 2011-11-07 12:41:00