HealthOnline cikkek

Ország: Csehország

Témakör: Egészségpolitika

A cseh egészségügyi miniszter a magasabb orvosi bérekről és a kórházak gazdasági stabilitásáról

A cseh egészségügyi miniszter, Leos Heger sajtónak adott nyilatkozata szerint az egészségügyi minisztérium alá tartozó 19 kórház és más egészségügyi intézmény az év első felében pozitív gazdasági eredményt ért el az orvosok bérének emelése ellenére.

A bevételek 750 millió koronával haladták meg a kiadásokat. Ehhez költségek csökkentésére is szükség volt, amelyhez a minisztérium anti-korrupciós intézkedései, a transzparencia növelése is hozzájárultak. A kórházak pl. csak elektronikus aukciókon keresztül vásárolhatnak gyógyszereket és műszereket, ahol az ár a meghatározó tényező.

Jövő évtől vezetik be azt az országos információs rendszert, amely a gyógyszer, műszer stb. beszerzések költségeit monitorozza. A tervezett intézkedések között szerepelnek az elektronikus aukciók tágabb körű alkalmazása és az engedményeket célzó központosított beszerzések.

Az Egészségügyi Minisztérium tavasszal tett ígéretet az orvosok és az ápolók béreinek emelésére, miután az orvosok távozásukkal fenyegették meg az egészségügyi kormányzatot. Márciustól az orvosok havi 5000-8000 koronával keresnek többet. (https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=2558) A jövő évtől további 10 százalékkal emelkedik a bérük. (BI)


Forrás: Health minister: Hospitals prosperous despite higher doctors' salaries
http://praguemonitor.com/2011/11/04/health-minister-hospitals-prosperous-despite-higher-doctors-salaries letöltés: 2011. november 8.

Megjelenés dátuma: 2011-11-08 15:52:53