HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Szlovákiában továbbra is folytatódnak a tárgyalások az orvosokkal

Szlovákiában, szeptember végén több mint kétezer orvos helyezte letétbe felmondását, és ezt egyelőre, Iveta Radičová miniszterelnökkel november 8-án folytatott tárgyalásuk után sem kívánják visszavonni, amíg megállapodásra nem jutnak követeléseik vonatkozásában.

A szeptember végén a felmondását letétbe helyező 2411 orvos által megfogalmazott követelések, melyek teljesüléséért továbbra is folytatódnak a tárgyalások, a következők voltak: a bérek rendezése, az állami kórházak részvénytársaságokká alakításának leállítása, a Munka Törvénykönyve által előírtak szigorú betartása és az állami egészségügyi ellátás nagyobb mértékű anyagi támogatása.

Marian Kollár, az Orvosok Szakszervezeti Szövetségének (LOZ) vezetője kijelentette, hogy az orvosok kitartanak követeléseik mellett, mindaddig míg erről megállapodás nem születik, és Iveta Radičová, miniszterelnök is jelezte, hogy a kormány érdekében áll a lakosság megóvása a jelenlegi egészségügyi helyzet esetleges következményeitől, viszont nem kíván olyan ígéretet tenni a szakszervezeteknek, melyet nem áll módjában teljesíteni.

A miniszterelnök és az orvosok újabb találkozójára jövő héten kerül sor. Bár a kórházak átalakításáról és a bérrendezésekről már folytattak tárgyalásokat, és közös célként jelentkezett a szlovák kórházak működésének ésszerűsítése, viszont a vélemények különböznek ennek a célnak a megvalósításában.

Az orvosok nyomatékosan kijelentették, hogy csak minden követelésük teljesülése esetén vonják vissza letétbe helyezett felmondásukat. Ivan Gašparovič köztársasági elnök és Radičová miniszterelnök november 7-én megerősítették, hogy befagyasztják a kórházak részvénytársaságokká való átalakítását. Ivan Uhliarik, egészségügyi miniszter jelezte, hogy tiszteletben tartja az államfő és a miniszterelnök döntését.

Az orvosok szakszervezetének javaslata szerint az orvosok havi átlagbére a jelenlegi 1644 euróról 2012-ben 1900 euróval, 3541 euróra kellene, hogy növekedjen. A miniszter szerint az orvosok magasabb béreket érdemelnének, de ezek a követeléseik nem teljesíthetők. (BI, ZLL)

Forrás:
Prime minister and representatives of doctors still seeking accord. The Slovak Spectator, 2011.11.10.
http://spectator.sme.sk/articles/view/44464/10/prime_minister_and_representatives_of_doctors_still_seeking_accord.html

Slovak doctors want average salary to more than double
http://www.visegradgroup.eu/news/slovak-doctors-want

(Letöltés dátuma: 2011.11.11.)

Megjelenés dátuma: 2011-11-11 10:20:28