HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Memorandum az orvosokkal való megállapodás előkészítéséhez – Szlovákia

A TASR hírügynökség november 17-i közleménye szerint, Szlovákia egészségügyi minisztere, Ivan Uhliarik memorandumot fogalmazott meg, melynek tartalma a benne foglalt javaslatokkal megállapodásra vezethet a letétbe helyezett felmondásukat a hónap végén életbe léptetni kívánó orvosokkal.

Ivan Uhliarik, egészségügyi miniszter véleménye szerint, az orvosok követeléseinek helyt adó javaslat, mely a bérek rendezésére is kitér, előreláthatólag megfelelő fogadtatásra talál majd az eddigiekben a munkahelyük elhagyását kilátásba helyező 2000 orvos körében. A TASR közlése szerint, a memorandumban foglaltak alapján, az orvosok 2012-ben havi 300 EUR összegű fizetésemelésben fognak részesülni.

A memorandum tartalma összességében hét problematikus területet érint:
- az orvosok bérkövetelése, a kórházak részvénytársaságokká való átalakításának kérdése, a Munka Törvénykönyve által előírtak betartatása, az egészségügyi ellátás finanszírozásának kiegészítése, a korrupció elleni fellépés, az Etikai Kódex betartatása és az orvosok felmondásának visszavonását kezdeményező intézkedések.

Az Orvosok Szakszervezete (LOZ) további tárgyalásokon kívánja megvitatni a javaslatot, melyre szintén memorandum javaslattal készül. (ZLL)

Forrás:
Uhliarik comes up with memorandum to reach agreement with Slovak doctors.
Visegrad Group,2011.11.17.
http://www.visegradgroup.eu/news/uhliarik-comes-up-with
Health minister comes up with memorandum to avert doctors’ protest. The Slovak Spectator, 2011.11.18.
http://spectator.sme.sk/articles/view/44555/10/health_minister_comes_up_with_memorandum_to_avert_doctors_protest.html
(Letöltés dátuma: 2011.11.18.)


Megjelenés dátuma: 2011-11-18 13:48:40