HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Az OECD szerint a brit egészségügyi törvényjavaslat aláássa az NHS-t

Az OECD jelentésében kifejti, hogy az NHS-nek nincs szüksége nagyléptékű reformra, mivel a világ egyik legjobb egészségügyi rendszere, ahol a betegellátás évek óta javulást mutat.

Az OECD szerint az Egyesült Királyság népegészségügyi mutatói világviszonylatban is kedvezőek, az egészségügyi ellátásért pedig a lakosságnak ritkán kell fizetni. A brit NHS az egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszer, azonban minden öt évben jelentős reformokat hajtanak végre. Az OECD számításai szerint minden reform a minőség fejlődésének két évébe kerül. Nincs még olyan ország, ahol ilyen gyakran újítanák meg az egészségügyi szolgáltatásokat.

Jelenleg az NHS az elmúlt 60 év legnagyobb felfordulásának néz elébe a hatalmon levő konzervatív-liberáldemokrata koalíció egészségügyi törvényével. Az NHS annyira központi részét képezi a politikai folyamatnak, hogy minden politikusnak ígéretet kell tennie javítására. Jobb lenne azonban békén hagyni a szolgálatot és csak részleges javításokat végrehajtani rajta, mivel nem annyira az számít milyen a rendszer típusa, hanem hogyan menedzselik azt.

A jelentésben kiemelték még a brit háziorvosok magas fizetését. A GP-k az átlagfizetés 3,6-szeresét keresik, ami a fejlett világban a második legmagasabb. A várakozási idők a Munkáspárt kormányzása alatt jelentősen csökkentek. Míg 2005-ben a betegek 60%-a négy hetet várt egy szakorvosi vizitre, 2010-re ez az arány 28%-ra csökkent és kedvezőbb mint Svédországban, Hollandiában és Franciaországban.

Andrew Lansley egészségügyi miniszter úgy véli, hogy az OECD jelentés megfelelő érvekkel szolgál a reformra. Bár az NHS jól teljesít bizonyos területeken, a betegellátás néhány fő területein más országok mögött kullog. Olyan dolgokra kell összpontosítani, amelyek fontosnak bizonyulnak a betegek számára, pl. túlélési ráták, gyógyulási ráták, az emberek tudjanak önállóan és méltóságban élni.

A Munkáspárt szerint Lansley leértékeli az NHS-t annak érdekében, hogy igazolja a rosszul kitervelt törvényjavaslatát. A Munkáspárt egészségügyi szóvivője úgy értékeli, hogy a jelentés alátámasztja mindazt, amit mások idáig mondtak az egészségügyi szolgálatról. Az OECD a Commonwealth Fund nemrég közzétett jelentésével együtt úgy találja, hogy az Egyesült Királyság rendelkezik a világ egyik legjobb egészségügyével, ezért különös, amiért a kormány a feje tetejére akarja állítani és veszélyeztetni a fejlődést. (SZL)

Forrás:
Ram, Randeep: Coalition health bill will undermine NHS, says OECD thinktank. The Guardian, http://www.guardian.co.uk/politics/2011/nov/23/health-bill-nhs-oecd-report (letöltés dátuma: 2011.11.28)

Megjelenés dátuma: 2011-11-30 12:54:07