HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Megállapodás született az orvosok és a kabinet között – Szlovákia

Szlovákiában a kabinet és az Orvosi Szakszervezet (LOZ) által több napon át folytatott tárgyalások eredményeként, előreláthatólag hamarosan megszűnik a szükségállapot a kórházakban.

A december 3-án kötött megállapodás, mely hosszan tartó tárgyalások eredményeként jött létre, az orvosok bérének rendezését három szakaszban vetíti előre: az első fizetésemelés az országban regisztrált nemzetgazdasági átlagbér 1,05-1,6-szorosát, júliusban további fizetésemelést, majd 2013 januárjában az átlagbér 1,25-2,3-szorosát helyezi kilátásba, az orvosok végzettségétől függően. Az orvosok követelése eredetileg az átlagfizetés 1,5-3-szorosa volt.

A LOZ elnöke, Marian Kollár szerint az aláírt memorandumban foglalt ígéret messze nem teljesíti az orvosok követelését, így elképzelhető, hogy nem állítja meg az egészségügyi szakemberek elvándorlását a szlovák kórházakból.

A megállapodás szavatolja, hogy a tiltakozó akció miatt állásukat elvesztett orvosok visszatérésükkor ugyanabba a pozícióba kerüljenek vissza, mint megmozdulásuk előtt. A LOZ ugyan garantálja a szakemberek visszatérését, de nem pontosítja, hogy mikor. Mindenesetre az Orvosi Szakszervezet az új munkaszerződések áttanulmányozásához jogi szakértők bevonását is szükségesnek tartja. (ZLL)

Forrás:
Deal between doctors and government ends protest
http://spectator.sme.sk/articles/view/44700/2/deal_between_doctors_and_government_ends_protest.html
(Letöltés dátuma: 2011.12.05.)

Megjelenés dátuma: 2011-12-06 14:50:27