HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Gyógyszerek

Gyógyszervásárlás határátlépéssel Belgium és Hollandia között

Míg az Európai Egészségbiztosítási Kártya célja a külföldi tartózkodás során fellépő egészségi problémák esetén való segítségnyújtás, és nem a külföldi egészségügyi ellátás igénybevételét célzó utazások lehetővé tétele, addig növekvő aggályokat vet fel az, ha a betegek – a kártya által nyújtott lehetőségekkel visszaélve – rendszeresen külföldre utaznak gyógyszert vásárolni a kedvezőbb árak ismeretében.

A betegek számára a potenciálisan olcsóbb gyógyszerárak jelentik a motivációt a gyógyszerek külföldön való beszerzésének megkísérléséhez. Minthogy a belga betegek hollandiai gyógyszerbeszerzései extra költséget jelentenek a belga egészségügyi rendszer számára, így elengedhetetlen minden határon túli gyógyszervásárlás törvényességének ellenőrzése.

A betegek szomszédos országokban történő gyógyszervásárlása, mint a helyi gyógyszertárakat és biztosítókat potenciálisan károsító tényező, a világ sok részén – így Európában, az USA-ban és Kanadában – kedvezőtlen elbírálás alá esik, így jogi keretek közé terelése elengedhetetlenül szükséges.

Bár a külföldön történő gyógyszervásárlás előnyös a betegek számára, gyakorlata visszaélésekre ad lehetőséget, így előfordul a co-payment kifizetésének megkerülése az egyes országok gyakorlatában jelentkező eltérések nyomán.

A visszatérítésre és a mentességekre különböző szabályozás van érvényben Hollandiában és Belgiumban is, és előfordul, hogy egy gyógyszer visszatérítésére csak speciális feltételek –beutalók, megfelelő dokumentáció – mellett van lehetőség az egyik országban, a másikban viszont nem vonatkoznak speciális szabályok az adott gyógyszerre.

A gyakorlat az, hogy az EHIC birtokában Hollandiában co-payment nélkül kiváltott belga receptek árára a belga egészségbiztosítás (NIHDI – Országos Egészség- és Rokkantbiztosítási Intézet) kifizetést teljesít a holland Egészségbiztosítási Hivatalnak (CVZ), mely ennek alapján megtéríti az érintett holland biztosítótársaság kiadásait.

Egy vizsgálat keretében összehasonlították a NIHDI holland gyógyszerekre fordított kiadásait azokkal a kiadásokkal, melyek a gyógyszerek belga gyógyszertárban való vásárlásakor merültek volna fel, referenciának tekintve a legalacsonyabb belga árat. Az elemzés kimutatta, hogy a határon túli beszerzések 41,5 százalékkal magasabb kiadást jelentettek a NIHDI-nek a Belgiumban történő vásárlásokhoz képest. Bár a külföldön történő gyógyszervásárlások önmagukban nem törvénybe ütközőek, potenciálisan magas költségeik miatt csak az EHIC szabályozás által engedélyezett vásárlások körére korlátozandóak.

Az EHIC-rendszerrel való további visszaélések megelőzésére a NIHDI, a holland biztosítók és a CVZ együttesen kíván fellépni az egészségbiztosítási kiadásokról szóló jelentések gyakoribb áttekintésével és az EHIC korrekt alkalmazásáról szóló lakossági tájékoztatással.

Az EHIC-rendszer az utazók biztonságát szolgálja, mivel a külföldön váratlanul fellépő egészségi problémák esetén nyújt segítséget, de az EHIC-kártya nem megfelelő alkalmazásának és a veszteséget okozó költekezésnek a megelőzéséhez a határon átívelő ellátás folyamatos monitorozása szükséges. (ZLL)


Forrás: DEPRAETERE,J. – CYLUS,J.: Cross-border Shopping for Medicines in Belgium and the Netherlands. Eurohealth, 2011,17,4.
http://www.euro.who.int/_data/assets/pdf_file/0004/154516/EuroHealth_V17n4.pdf
(Letöltés dátuma: 2011.12.5.)Megjelenés dátuma: 2011-12-07 10:48:21