HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: e-egészségügy

Az Obama kormányzat intézkedései az egészségügyi informatika használatának ösztönzésére

Az Egyesült Államok kormánya újabb lépéseket tett az orvosok és a kórházak támogatására, hogy vegyék igénybe az információs technológiát a költségek csökkentésére, a minőség javítására és munkahelyek teremtésére.

Kathleen Sebelius amerikai egészségügyi miniszter közzétett egy jelentést, miszerint az információs technológia orvosok által történő befogadása az elmúlt két év alatt megduplázódott. A minisztérium a rendelők és a kórházak egészséginformatikai használatát felgyorsító intézkedéseket is bejelentett, melyek várhatóan javítják az ellátást és munkahelyeket teremtenek az egész országban.

A személyes információk védelmével ellátott egészségügyi IT képes javítani az ellátáshoz való hozzáférést, segíteni a kezelések koordinálását, mérni az egészségügyi kimeneteket és csökkenteni a költségeket. A „HITECH Act” törvény által lehetővé váló intézkedések megkönnyítik az orvosok és más egészségügyi szakemberek számára, hogy ösztönzési pénzekben részesüljenek az egészségügyi IT befogadásáért és ésszerű alkalmazásáért. Jelenleg igen sok orvos és kórház még a papíralapú nyilvántartást használja az Egyesült Államokban.

Az egészségügyi rendszer javítása mellett az egészséginformatikára való országos átállás munkahelyek létrehozásában is szerepet játszik. A HITECH Act elfogadása óta 50 ezer egészségügyi informatikai munkahelyet hoztak létre az országban. A munkaügyi statisztikai hivatal szerint 2008-2018-ig az IT munkakörök várhatóan 20%-kal növekednek, ami jóval nagyobb ütemű növekedés más foglalkozásokhoz képest.

Az egészségügyi IT befogadásához segítséget nyújt az Obama kormányzat azon erőfeszítése, hogy létrehozzon egy 62 regionális támogató központból (Regional Extension Centers) álló országos hálózatot. A központok helyi nonprofit társaságokból állnak, akik útmutatással és forrásokkal szolgálnak az egészségügyi ellátók számára, hogy részt vegyenek az elektronikus betegnyilvántartást ösztönző programokban (Medicare and Medicaid Electronic Health Record Incentive Programs).

Egy CDC felmérés szerint a rendelői orvosok 52%-a használná ki az ösztönzési pénzek lehetőségét. A Medicare ösztönző programban résztvevő orvosok évi többletfizetése elérheti a 44 ezer dollárt is, míg ugyanez a Medicaid ösztönző program esetén 63 750 dollár is lehet. Az elektronikus betegnyilvántartással rendelkező orvosok aránya duplájára, 17%-ról 34%-ra emelkedett 2008 és 2011 között. A háziorvosok körében a növekedés 20%-ról 39%-ra történt.

Az IT tapasztalatokkal bíró dolgozók keresletének kielégítésére az Obama kormányzat négy munkaerő fejlesztési programot indított. Az egész országra kiterjedő egészséginformatikai képzés 82 közösségi főiskolán és 9 egyetemen folyik. Jelenleg több mint 10 ezer hallgató van feliratkozva a képzési programokra. (SZL)

Forrás:
We Can't Wait: Obama Administration takes new steps to encourage doctors and hospitals to use health information technology to lower costs, improve quality, create jobs. Department of Health and Human Services, http://www.hhs.gov/news/press/2011pres/11/20111130a.html (letöltés dátuma: 2011.12.07.)

Megjelenés dátuma: 2011-12-08 13:26:54