HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Gyógyszerek

Gyógyszerek ártámogatásának megszüntetése Franciaországban

Franciaországban azokról a gyógyszerekről, és generikumaikról,melyeket a Magas szintű Egészségügyi Hatóság hatástalannak ítélt, jegyzék jelent meg az ország Hivatalos Közlönyében. Ezekre a szerekre, az egészségbiztosítás december 1-jétől nem nyújt támogatást, és 2012 elején, a mostani jegyzéket kiegészítő újabb lista várható.

A továbbiakban támogatást nem élvező gyógyszerek közül már eddig is számos a nem megfelelő hatásfokú gyógyszerek esetében alkalmazott 15 százalékos térítés alá esett. Ezen gyógyszerek esetében a támogatás teljes megszüntetésének nem az a célja, hogy megállapítsa hatástalanságukat, hanem az, hogy egészségügyi fejlesztésekre ösztönözzön.

A gyógyszerek között, melyekre decembertől nem jár visszatérítés, a legnagyobb arányban az izomlazítók és az értágítók szerepelnek, de vannak közöttük Parkinson-kór elleni gyógyszerek, nem szteroid gyulladáscsökkentők, ízületi porckopásra és görcsoldásra használt, illetve csontritkulás esetén alkalmazott szerek, stb. Mindezek 80 százaléka kizárólag receptre volt felírható, és közülük néhányra 30, 65 vagy 100 százalékos támogatás is járt.

A december 1-jén Franciaországban életbe lépő rendelkezéssel nem annyira az egészségügyi kiadások visszaszorítását, mint inkább az ellátás minőségének javulását kívánják elérni. A rendelkezés 2012-ben életbe lépő második szakaszától a szakemberek azt várják és nagy figyelemmel kísérik, hogy az intézkedés – minden érintett termékre vonatkoztatva – teljes körűvé váljon. (ZLL)

Forrás:
Médicaments insuffisants : 80 produits déremboursés à partir du 1er décembre. La Mutualité française, 2011.12.01.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Medicament/Medicaments-insuffisants-80-produits-derembourses-a-partir-du-1er-decembre
Eléments d'information - médicaments à service médical rendu insuffisant déremboursés par décision du Ministère en charge de la Santé à compter du 1er décembre 2011. Haute Autorité de Santé, 2011.12.01.
http://www.has-sante.fr/portail/jcms/c_1139278/elements-d-information-medicaments-a-service-medical-rendu-insuffisant-derembourses-par-decision-du-ministere-en-charge-de-la-sante-a-compter-du-1er-decembre-2011

(Letöltés dátuma: 2011.12.07.)

Megjelenés dátuma: 2011-12-09 10:43:36