HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Kórházi privatizációk Lengyelországban

Kielce és Tczew városában magánvállalatok kezébe kerülnek a kórházak.

Kielce városi tanácsa novemberben úgy döntött, hogy eladják a város kórházát egy magánvállalatnak. Az új tulajdonos több mint 7 milliárd euró befektetését tervezi, emellett új létesítményt is épít a méhdaganat nem-invazív eltávolítására. A privatizációért heves harc folyt hat vállalat között, amit végül az ArtMedik nyert meg magasabb árajánlata révén. A kórház a városi tanács tulajdonában marad, az ArtMedik haszonbérletbe veszi az intézményt. A megállapodás értelmében az első három éven belül nem történhetnek munkaköri elbocsátások. Az ArtMedik szerint a kórház kibővítése korszerű műtéti és diagnosztika eszközökkel fogja gazdagítani az intézményt. Bár Kielce önkormányzata pénzügyileg szilárdnak tartja a kórházat, a tőkebevitelre azért volt szükség, hogy elkerülje a két éven belül bekövetkezhető csődhelyzetet.

Tczew városa szintén tervbe vette a közösségi kórház helyzetének rendezését és 2012 elejére részvényeket kíván eladni. A kórház adósságai miatt a városi tanács befektetőket hívott meg árajánlatok tételére – az elmúlt hónapokban nyolc pénzügyi befektető fejezte ki érdeklődését. Az első részvényeket 2012 első negyedévében fogják árulni, ennek mennyiségéről azonban nem döntöttek még. A városi tanács világossá tette, hogy a betegek érdekeinek elsőbbséget kell élvezniük a profittal szemben, és a befektetőknek javítaniuk kell az ellátás körülményein is. A kórház betegeinek nem kell fizetniük a kezelésért, mivel az egészségpénztárral kötött szerződések továbbra is fenn fognak állni. (SZL)

Források:
Gensior, Sebastian: Hospital Privatization in Poland: Kielce city hospital will be privatized. European Health Care News, http://europe-health-care.eu/hospital-privatization-in-poland-kielce-city-hospital-will-be-privatized/

Gensior, Sebastian: Poland: Partial hospital privatization in Tczew. European Health Care News, http://europe-health-care.eu/poland-partial-hospital-privatization-in-tczew/ (letöltés dátuma: 2011.12.09.)

Megjelenés dátuma: 2011-12-12 14:13:13