HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi kiadások

A mutuelle biztosítók nagymértékben segítik az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést

2008-ban a francia lakosság 15,4 százaléka nem vette igénybe egészségi problémáihoz az egészségügyi ellátást, és ez az arány még magasabb lenne, ha a mutuelle-biztosítók és a Teljeskörű Egészségügyi Fedezet (CMU) nem nyújtana segítséget az egészségügyi szolgáltatások eléréséhez.

Egy, a francia Egészségügyi Minisztérium által november végén tartott konferencián Paul Dourgnon, az Egészségügyi Gazdaságtani Dokumentációs Kutatóintézet (IRDES) egyik vezető kutatója beszámolt az egészségügyi ellátás igénybevételének mellőzésével kapcsolatos kutatásairól. Vizsgálati eredményei szerint a mutuelle-biztosítók és a Teljeskörű Egészségügyi Fedezet bár nem jelentenek minden egyenlőtlenségre megoldást, megkönnyítik az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést.

A vizsgálatok szerint 2008-ban a felnőtt lakosság 15,4 százaléka anyagi okokból nem vette igénybe az egészségi állapota által igényelt ellátást, és ez különösen a nőkre volt jellemző, akiknél az egészségügyi szolgáltatások mellőzését az életkor is befolyásolja: a szolgáltatások igénybevételének mellőzése 40 éves korig növekvő tendenciájú, 40-50 éves korban stabilizálódik, majd ellenkező tendenciára vált.

2008-ban ez a gyakorlat 9,9 százalékos volt fogkezelések, 4,1 százalékos szemészeti ellátás és 3,4 százalékos más általános és szakorvosi konzultációk esetén, és bár a 2010-es adatok még nem tekinthetőek véglegesnek, nem jeleznek különösebb változást ezekhez a statisztikákhoz képest.

A CMU biztosítottai körében az ellátás igénybevételének mellőzése ugyan nagyobb arányú volt (22 százalék 2008-ban), mint a kötelező biztosításuk mellett kiegészítő biztosítással nem rendelkezők esetén, viszont a CMU hiányában ez az arány ennél a lakossági csoportnál 40 százalékot is elért volna. A CMU a kedvezményezetteknek nem az anyagi helyzetük alapján jár, hanem azok számára nyújt fedezetet, akik nincsenek biztosítva egyik nagy állami biztosítónál sem, viszont egy előre meghatározott jövedelemküszöb túllépése esetén biztosítottai járulékfizetésre kötelezettek. A CMU nem mentesít az orvosi díjtételek rendezése alól, ezt ugyanúgy utólag téríti, mint a kötelező biztosítás. Csak a CMU-C fedezet, mely a CMU anyagi helyzet alapján járó további biztosítással való kiegészítése, nyújt 100 százalékos fedezetet biztosítottai számára.

A CMU bevezetésekor, 2000-ben csökkent az ellátás igénybevételének mellőzése, és ez a tendencia 2002-ig tartott, majd folyamatos növekedés után, mértéke 2008-ban visszaállt a 2000-es szintre.

Az ellátás igénybevételének elutasítása, mely továbbra is jelentős méreteket ölt, többnyire anyagi nehézségekből és életviteli problémákból adódik. Azok a nehéz helyzetben lévő állampolgárok, akik nem veszik igénybe az egészségi állapotuk miatt szükségessé váló egészségügyi szolgáltatásokat, a továbbiakban sokszor komolyabb problémák elé néznek: nem vagy későn diagnosztizált betegségek, a nem kezelt krónikus problémák mellett fellépő komplikációk, stb.

Ezzel szemben a jobb anyagi helyzetben lévő állampolgárokat kevésbé érintik az ellátás mellőzése miatt fellépő problémák, mivel sokszor nem létfontosságú kezelések esetében döntenek az ellátás mellőzése mellett. (ZLL)

Forrás:
Les mutuelles limitent le renoncement aux soins. La Mutualité, 2011.11.29.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Assurance-maladie/Complementaire-sante/Les-mutuelles-limitent-le-renoncement-aux-soins
C.M.U. et C.M.U. complémentaire. L’Assurance Maladie
http://www.ameli.fr/fiches-synthetiques/c.m.u.-et-c.m.u.-complementaire.php
(Letöltés dátuma: 2011.12.13.)

Megjelenés dátuma: 2011-12-13 14:26:36