HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

NHS Outcomes Framework 2012-13

A brit egészségügyi minisztérium közzétette az egészségügyi szolgálat teljesítmény-értékelésének következő évi keretrendszerét.

A egészségügyi kimenetekre vonatkozó első keretrendszer (NHS Outcomes Framework 2011-12) publikálására 2010 végén került sor, miután az új kormány fehérkönyvében felvázolta jövőképét az egészségügyi szolgálatról (Equity and Excellence: Liberating the NHS). A fehérkönyvre épülő és az évente korrigálandó NHS Outcomes Framework három célt szolgál:
• áttekintést nyújt az NHS teljesítményéről országos és - ha lehet - nemzetközi viszonylatban
• elszámoltatási mechanizmussal szolgál az egészségügyi miniszter és az indítványozott NHS Commissioning Board között (szolgáltatás-vásárlást felügyelő testület)
• katalizátorként működik a minőség fejlesztésére és az eredmények mérésére az egész NHS-ben

Az NHS Outcomes Framework, együtt a szociális ellátás kimeneteinek keretrendszerével (Adult Social Care Outcomes Framework) és a népegészségügyi kimenetek keretrendszerével (Public Health Outcomes Framework) támogatja a kormány azon szándékát, hogy javítsa a szolgáltatások integrációját. A 60 indikátorból álló NHS Outcomes Framework 2012-13 öt fő területet ölel fel:
1. A korai halálozás megelőzése
2. A krónikus betegségben szenvedő emberek életminőségének javítása
3. Az emberek segítése a betegségből vagy sérülésből való felépülésben
4. Annak biztosítása, hogy az embereknek pozitív élményük legyen az ellátásról
5. Az emberek kezelése és ellátása biztonságos környezetben történjen, védelem az elkerülhető ártalomtól

A kimenetek és az azokat mérő indikátorok kiválasztása úgy történt, hogy azok megragadják az NHS ellátó tevékenységének számottevő részét. Az öt fő terület tartalmaz 12 átfogó indikátort és 27 javulást előirányzó területet is további indikátorokkal. Az NHS Outcomes Framework az egészségügyi szolgálat teljesítményének értékelésére is használható. (SZL)

Forrás:
NHS Outcomes Framework 2012-13. Department of Health, http://www.dh.gov.uk/en/Publicationsandstatistics/Publications/PublicationsPolicyAndGuidance/DH_131700 (letöltés dátuma: 2011.12.12.)

Megjelenés dátuma: 2011-12-14 12:12:56