HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

Skandinávia új klinikai egészségmegőrző központja észak-európai együttműködés révén jött létre

Novemberben nyílt meg az észak-európai kutatóintézetek együttműködését tükröző Klinikai Egészségmegőrző Központ a Bispebjerg Egyetemi Kórház területén, Koppenhágában.

Az új intézmény a Kórházakban és az Egészségügyi szolgáltató részlegeknél folytatott Evidencián alapuló Egészségmegőrzésben a WHO-val együttműködő Dán Központ és a svédországi Lund Egyetem Klinikai Alkohológiai kutatásokat folytató Részlegének fúziójával jött létre. Kutatásait öt terület – az alkohol/drog-fogyasztás, a dohányzás, a táplálkozás, a fizikai aktivitás, illetve az egészségtelen életmódhoz társuló betegségek – vonatkozásában kívánja elmélyíteni.

A Bispebjerg Kórház, az intézmény alelnöke szerint, az egyike Dánia azon kórházainak, melyek a betegek és az egészségügyi személyzet együttes bevonásával kezdtek elsőként egészségmegőrzéssel foglalkozni. A központ, mely a WHO együttműködő partnereként, az egészségmegőrzésre vonatkozó kutatási eredményeket világszerte ismertté teszi, a kutatást mindennapi klinikai tevékenységébe is be kívánja építeni. Célja jobb egészségi kimenetek elérése a betegek, az egészségügyi dolgozók és a közösség számára egyaránt.

A központ legfőbb tevékenységei:
- kutatás és fejlesztés, ismeretterjesztés és minőségbiztosítás,
- az Egészségmegőrzésben részt vevő Kórházak és Szolgálatok WHO által felállított Nemzetközi Hálózatának irányítása,
- a Dohányzásról való Leszokás Dán Adatbázisának kezelése,
- a „Klinikai Egészségmegőrzés – kutatások és a legjobb gyakorlat a betegek, az egészségügyi dolgozók és a közösség számára” című folyóirat elindítása és gondozása.

Az intézményhez tartozó dán részlegek a Bispebjerg Egyetemi Kórházban, Koppenhágában, a svéd részlegek pedig a Skåne Egyetemi Kórházban, Malmöben találhatóak. (ZLL)

Forrás:
New clinical health promotion research centre opens in Scandinavia. World Health Organization, Regional Office for Europe, 2011.11.29.
http://www.euro.who.int/en/what-we-do/health-topics/Health-systems/public-health-services/news/news/2011/11/new-clinical-health-promotion-research-centre-opens-in-scandinavia
(Letöltés dátuma: 2011.12.15.)

Megjelenés dátuma: 2011-12-15 15:25:07