HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Minőségügy

A műhiba felelősségbiztosítás járulékai robbanásszerűen növekednek Lengyelországban

Az orvosi műhiba elleni felelősségbiztosítás 2012-ben 400%-kal növekedhet a lengyel kórházakban.

A járulékok növekedése a lengyel egészségügyi és felelősségbiztosítási törvény új szabályozása következtében áll be. A kórházak biztosítási díjainak emelkedése összefüggésbe hozható a biztosítótársaságok műhiba kárigényeinek várható növekedésével, a kórházak kötelező műhiba biztosításának bevezetésével és a biztosítások garantált felelősségének növekedésével. Az új betegjogi törvény lehetővé teszi, hogy a betegek már nemcsak a bíróságokon adhatnak hangot kereseteiknek, hanem orvosi műhibákat tárgyaló döntőbizottságok előtt is. Ez a kárigények egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb kezelését teszi lehetővé, így nagyobb számú kereset benyújtása várható a betegek részéről. Az új bizottságokat az egészségügyi hatóságok hozzák létre a 16 lengyel régióban.

Az orvosi műhibáért nyújtható maximális kártérítést 22 ezer euróban (100 ezer zloty) határozták meg, míg a halálos kimenetelű hibák maximális kártérítését 66 ezer euróban (300 ezer zloty). A lengyel biztosítási kamara becslése szerint az éves kórházi biztosítási díjak 24,5 millió euróról 95,6 millió euróra fognak ugrani. A lengyel kórházak átlagosan 31 ezer euró biztosítási járulékot fizettek 2011-ben.

Az orvosi műhiba felelősségbiztosításban a PZU nevű biztosítótársaság a piacvezető, amely a Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb biztosítótársasága, évi 3,2 milliárd eurós forgalommal. Lengyelországban jelenleg a PZU az egyetlen biztosító, amely komoly műhiba biztosítást nyújt. A társaság előrevetítése szerint hosszú távon a biztosítási díjak a kórházi költségvetés 5%-át is fölemészthetik. (SZL)

Forrás:
Frederik Cyrus Roeder: Poland: Liability Insurance Contributions about to Explode. EUROPEAN HEALTH CARE NEWS, http://europe-health-care.eu/poland-liability-insurance-contributions-about-to-explode/ (letöltés dátuma: 2012.01.09.)

Megjelenés dátuma: 2012-01-09 10:54:18