HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

A Francia Kórházszövetség javaslata a magánorvosok helyettesítésének megoldására

2012. január 11-én, a Francia Kórházszövetség javaslatot tett a külvárosok és a vidéki területek orvoshiányának megszüntetésére a kórházi orvosok által teljesítendő helyettesítések révén.

A Francia Kórházszövetség javaslata, hogy kórházi orvosok nyújtsanak egészségügyi ellátást az orvoshiánnyal küzdő külvárosok és vidéki területek betegei számára. a magánorvosok által megszüntetett praxisok jelenleg nem üzemelő rendelőiben vagy a betegek lakóhelyén.

Amennyiben megállapítható, hogy egy területen orvoshiány lép fel, az indítvány azt szorgalmazza, hogy a kórházak kapjanak felhatalmazást az ambuláns ellátás fenntartásának megszervezésére, így az ügyelet biztosítására.

Minthogy külön erőforrások állnak rendelkezésre a járó- és a fekvőbeteg-ellátás finanszírozásához, a javaslat nem talált egyértelmű fogadtatásra, ugyanúgy, mint az állami intézmények és a magán klinikák által alkalmazott díjtételek egységessé tételére való törekvés sem (ennek leállítását szorgalmazta a kórházszövetség), mivel az állami intézményeknek olyan közhasznú szolgáltatásokat is biztosítaniuk kell a lakosság számára, amelyek nem tartoznak a magán klinikák feladatkörébe.

A Francia Kórházszövetség a tevékenység szerinti díjszabás (T2A) aktuális helyzethez való adaptálására vonatkozóan is javaslatot tett, mivel a szervezet vezetése szerint a T2A sokszor a tevékenységek indokolatlan ismétlődéséhez vezet, és jelenlegi formájában nem alkalmazható megfelelően az olyan feladatokra, mint a krónikus betegek ellátása vagy az önmagukat ellátni nem tudó, gyengélkedő betegek gondozása. (ZLL)

Forrás:
Déserts médicaux : les hôpitaux proposent de remplacer les médecins libéraux. La Mutualité française, 2012.01.12.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Kiosque/Revues-de-presse/Deserts-medicaux-les-hopitaux-proposent-de-remplacer-les-medecins-liberaux
(Letöltés dátuma: 2012.01.17.)

Megjelenés dátuma: 2012-01-17 14:40:11