HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: e-egészségügy

Franciaországban egyre elterjedtebb a Sesam Vitale elektronikus kártya alkalmazása

Az egészségügyi szakemberek és az egészségbiztosítás közötti információcsere papíralapú dokumentumainak elektronikussá tétele az egyike az egészségügyi informatikai rendszerek előtt álló legnagyobb kihívásoknak. Franciaországban a SESAM Vitale program jelent megoldást az információcsere felgyorsítására.

Az ország Kölcsönösségi alapon működő Biztosítószervezete, a Mutualité Française szerint, egyre több egészségügyi szakember, azaz jelenleg több mint 28 ezren – főként a radiológusok, az orvos asszisztensek, valamint az egészségügyi központok dolgozói – folytatják tevékenységüket a Mutualité és a Sesam Vitale Gazdasági Érdekcsoport közötti megállapodás szerint. Így a Sesam Vitale kártya segítségével továbbíthatják a mutuelle biztosítókhoz az elektronikus visszatérítés (DRE) iránti igényeket, felgyorsítva ezzel a mutuelle biztosítottak számára költségeik megtérülését.

A mutuelle biztosítók számára a DRE-ben való részvételt a Mutualité Française egy, az egészségügyi szakemberekkel való országos megállapodás elindításával támogatta. Az eljárás során az egészségügyi szakemberek elektronikus aláírással látják el a Mutualitéval való megállapodást tartalmazó dokumentumot. A programban részt vevő mutuelle biztosítók listáját egy számítógépes felületen szereplő táblázat tartalmazza, így ennek alapján az egészségügyi szolgáltatók értesülnek arról, hogy betegük mutuelle biztosítóját elektronius úton megkereshetik-e az illető kérelmével.

A Sesam Vital program alkalmazása számos előnnyel jár az egészségügyi szakemberek számára:
- minthogy a kiegészítő biztosítással kapcsolatos jogosultságot a kártya tartalmazza, erre vonatkozóan semmilyen igény nem támasztható a szolgáltatóval szemben,
- az elektronikus úton történő költségtérítéssel kapcsolatos igények mutuelle biztosítókhoz való továbbítása ugyanabban az időben és ugyanolyan elv szerint történik, mint a kérelmek kötelező biztosítókhoz való eljuttatása,
- előnyt jelent továbbá a Sesam Vitale alapján kapcsolatot tartó mutuelle-knek valamint a kapcsolatok aktualizálásának az ismerete,
- a kifizetések maximum négy napon belül történő teljesítése,
- a kifizetések automatikus nyilvántartása.

A Sesam Vital a mutuelle-k által biztosítottak számára is előnyös, mivel
- mindössze a kártya felmutatását igényli
- gyors ügyintézést tesz lehetővé.

2011-ben közel 15 000 egészségügyi szakember írta alá a Sesam-Vital-lal kapcsolatos megállapodást, és ez 114 százalékot jelentett a 2010. decemberi aláírásokhoz képest. Jelenleg közel 60 mutuelle biztosító folytatja mintegy 12 millió mutuelle biztosított esetében a kártyával kapcsolatos jogosultságok intézését.

Franciaországban a lakosság 60 százaléka áll a mutuelle biztosítók fedezete alatt, szám szerint közel 38 millió állampolgár, azaz 18 millió biztosított és hozzátartozóik. Az országban a társadalombiztosítás után a mutuelle-k tekinthetőek az egészségügyi kiadások legnagyobb finanszírozóinak. (ZLL)

Forrás:
Demandes de remboursement electroniques (dre) : progression de l’adhésion des professionnels de santé au conventionnement Sesam Vitale de la Mutualité Française. La Mutualité Française, 2012,01.16.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Kiosque/Communiques-de-presse/Demandes-de-remboursement-electroniques-dre-progression-de-l-adhesion-des-professionnels-de-sante-au-conventionnement-Sesam-Vitale-de-la-Mutualite-Francaise
GIE – SESAM- VITALE, 2011
http://www.sesam-vitale.fr/nous-connaitre/dematerialisation-echanges.asp
(Letöltés dátuma: 2012.01.19.)

Megjelenés dátuma: 2012-01-19 14:24:42