HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Újabb válsághelyzetben az angliai egészségügyi reform

Egy konzervatívok által vezetett parlamenti bizottság támadást indított az egészségügyi miniszter ellen.

Andrew Lansley brit egészségügyi miniszter reformintézkedései újabb krízissel kerültek szembe egy parlamenti képviselőkből álló bizottság támadásai nyomán. A bizottság szerint a változások akadályt gördítenek az NHS hatékonyabbá tételében és nem teszik napirendre a modern idők legsürgetőbb kihívását, az egyre idősödő lakosság jobb ellátását. Az egészségügyi bizottság bíráló jelentése azért is okozhat aggodalmat a koalíciós kormányzatnak, mert többségét a Tory és a liberáldemokrata párt tagjai alkotják Stephen Dorrell elnökletével, aki korábban konzervatív egészségügyi miniszter volt.

A jelentés egyik legfőbb üzenete abban áll, hogy Lansley azon messzemenő kísérlete, hogy átalakítsa az angliai NHS-t és nagyobb hatalommal ruházza fel a háziorvosokat, megnehezíti a 20 milliárd font hatékonysági megtakarítási célkitűzés megvalósítását, amit 2015-re kell teljesíteni. A jelentés kifejezi az orvosszakma általános nézetét, hogy nem bölcs dolog messzemenő szerkezeti átalakításokat végrehajtani az NHS-ben, miközben hatalmas megtakarításokat várnak el tőle. A parlamenti képviselők úgy vélik, hogy több kórház és ellátó tröszt egyszerűen csökkenti a szolgáltatásokat, ahelyett, hogy innovációval vagy nagyobb hatékonysággal érnék el a megtakarításokat.

A jelentés szerint Lansley tervei nem terjednek ki a pénzhiánnyal küszködő NHS valós kihívására, vagyis arra, hogy az idősek szociális és egészségügyi szolgáltatásait közösségi környezetbe kellene elmozdítani. A költséges kórházi ellátás helyett sok idős beteget otthonában vagy a közösségben is lehetne segíteni.

Az előző héten a miniszterre nehezedő nyomás növekedett, amint a hivatalos adatok kimutatták, hogy a megszabott 18 hét várakozási időn túl kezelt betegek száma 43%-kal emelkedett a kormány hivatalba lépése óta. A brit orvosszövetségeket összefogó Academy of Medical Royal Colleges 20 tagjának találkozóján az egészségügyi és szociális törvénytervezet eltörlését sürgették. A King's Fund nevű egészségügyi kutatóintézet vezetője arra figyelmeztet, hogy az orvosi társadalomban egyre növekvő elégedetlenség „az arab tavasz NHS verziójává válhat”. A törvénytervezetet februárban tárgyalják újra a felsőházban.

A fejleményekkel kapcsolatban Andy Burnham árnyék egészségügyi miniszter kifejtette, hogy a parlamenti bizottság lesújtó ítéletet alkotott Lansley NHS-t érintő intézkedéseire. Burnham szerint itt az ideje, hogy David Cameron miniszterelnök meghallgassa mindazt, amit orvosok, ápolók és most már saját parlamenti képviselőik is mondanak, és leállítsa ezt a meggondolatlan átszervezést. (SZL)

Forrás:
Helm, Toby: Health reform in new crisis as MPs savage Andrew Lansley's plans. The Guardian, http://www.guardian.co.uk/politics/2012/jan/21/health-reform-crisis-andrew-lansley (letöltés dátuma: 2012.01.23.)

Megjelenés dátuma: 2012-01-23 12:49:06