HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi kiadások

  - Arhívált tartalom! - 

Individuális egészségügyi szolgáltatások – német helyzetkép

Az ambuláns ellátás során a pénztári szerződéssel rendelkező orvosok Németországban a kötelező betegbiztosítás keretében kínált szolgáltatásokon kívül további szolgáltatásokat is nyújthatnak 1998 óta magán számla kiállítása ellenében betegeiknek. Ezek a szolgáltatások az orvosok számára extra bevételi forrást jelentenek, melyek piaca fokozatos növekedést mutat. 2010-ben az ilyen jellegű szolgáltatások értékesítése révén 1,5 milliárd euró árbevétel realizálódott, ami 2005-höz viszonyítva 50 százalékos növekedést jelent. A szóban forgó – zömében orvosok által ajánlott – szolgáltatások hasznosságáról, veszélyeiről és szükségességéről eltérőek a vélemények, ezért a Kötelező Betegbiztosítók Csúcsszövetségének Orvosi Szolgálata 2012. január 25-től egy olyan Internetes portált üzemeltet, ahol a biztosítottak részletesen tájékozódhatnak e témakörben.

Az ambuláns ellátás területén Németországban a pénztári szerződéssel rendelkező orvosok a kötelező betegbiztosítás keretében kínált szolgáltatásokon kívül további szolgáltatásokat is nyújthatnak 1998 óta magán számla kiállítása ellenében betegeiknek, amelyek azonban már nem tartoznak a kötelező betegbiztosítás által nyújtható szolgáltatások körébe. A kötelező betegbiztosítottaknak ezeket az ún. „individuális egészségügyi szolgáltatásokat” a német rendszerben magán úton maguknak kell finanszírozniuk. Az ily módon igénybe vett szolgáltatásokat hívják Németországban individuális egészségügyi szolgáltatásoknak, németül Individuelle Gesundheitsleistungen, röviden IGeL.

Az individuális szolgáltatások katalógusa számos olyan szolgáltatást tartalmaz, amiket az orvosi szaklapokban, kongresszusokon intenzíven reklámoznak, sőt kifejezetten ajánlják az orvosok számára ezen szolgáltatások nyújtását. Az ilyen formában nyújtott szolgáltatások esetében elsősorban diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokról lehet beszélni, melyek hasznosságáról, veszélyeiről és szükségességéről a vélemények igen eltérőek.

Az orvosok számára ezek a magánszámlára felírható szolgáltatásokra extra bevételi forrást jelentenek, melyek piaca fokozatos növekedést mutat. 2004 és 2005 között 7,1 százalékos növekedés volt megfigyelhető ebben a szegmensben. A jelenség azonban egyre gyakoribb a német praxisokban. 2005-ben 16 millió kötelező biztosított (23,1%) számolt be arról, hogy ajánlatot kapott orvosától ilyen jellegű szolgáltatás igénybe vételére a praxisban tett látogatás során. Ezeket a szolgáltatásokat jellemzően a magasabb jövedelmi kategóriába tartozó biztosítottak számára kínálják fel az orvosok. Az Általános Helyi Betegpénztárak Tudományos Intézetének (Wissenschaftliches Institut der AOK) adatai szerint 2010-ben az individuális egészségügyi szolgáltatások értékesítése révén összesen 1,5 milliárd euró árbevétel realizáltak, ami 2005-höz viszonyítva 50 százalékos növekedésnek felel meg.

Az értékesített szolgáltatások köre széles. Az ultrahangos vizsgálatok, a szem belső nyomásának mérése és a korai felismerést célzó kiegészítő rákszűrés tartoznak a leggyakrabban elvégzett vizsgálatok közzé. Ebbe a három kategóriába esik a nyújtott szolgáltatások csaknem fele. Az egyes szolgáltatások esetében megfigyelhető, hogy eltérő célcsoportok számára került értékesítésre. Az ultrahangos és a korai felismerést szolgáló rákszűrés a 30 és 50 év közötti hölgyek körében. Az értékesítésre kerülő IGel-szolgáltatások haszna a betegek számára az ajánlott szolgáltatások zömében rejtett vagy ismeretlen marad, mivel ezen a területen nem kielégítő a transzparencia és nincs szisztematikus minőségbiztosítás sem.

Az egyes orvoscsoportokat figyelembe véve a nőgyógyászok és szemészek átlagosan tízszer gyakrabban tesznek ajánlatot betegeiknek ilyen szolgáltatás igénybe vételére, mint az általános orvosok. A magánszámla ellenében nyújtott szolgáltatások piacán harmadik helyen állnak az urológusok, akiket a bőrgyógyászok és ortopédusok követnek. Meg kell azonban jegyezni, hogy az egyes orvoscsoportokon belül igen jelentősek a különbségek a piaci részesedést illetően.

A közölt adatok arra is rávilágítanak, hogy az esetek csupán harmadában történik írásos megállapodás a szolgáltatás nyújtása előtt, a szolgáltatást követően már az esetek zömében megtörténik a számla kiállítása. Okkal gondolható tehát, hogy a magán szolgáltatások eladása jogilag nem mindig az előírásoknak megfelelően történik.

Ezért a Kötelező Betegbiztosítók Csúcsszövetségének Orvosi Szolgálata létrehozott egy olyan Internetes portált, ahol a biztosítottakat részletesen tájékoztatják az individuális egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban. Itt tudományosan megalapozott értékeléseket olvashatnak az érdeklődő biztosítottak az ilyen jellegű szolgáltatások hasznosságával, veszélyességével, illetve azok szükségességével kapcsolatban. Az új portál a www.igel-monitor.de linkre kattintva érhető el, amely az orvos-beteg közötti információs asszimetriát csökkenti és így a betegek védelme érdekében a megalapozott döntéshozatalhoz elengedhetetlennek tűnik. Az individuális egészségügyi szolgáltatások hasznosságának és veszélyességének értékelését egy orvosokból és más szakértőkből álló team végzi el. Az értékelés ötfokozatú skálán történik.

A Kötelező Betegbiztosítók Csúcsszövetsége ezen kívül a betegek védelme érdekében 24 órás belegyezési határidő megkövetelésének szükségességére is felhívta a figyelmet. (VN)


Források (letöltés dátuma: 2012.02.02):
WIdOmonitor, Private Zusatzleistungen in der Arztpraxis, Ausgabe 2/2010, S. 4, ISSN1614-8444
http://www.wido.de/fileadmin/wido/downloads/pdf_wido_monitor/wido_mon_ausg2-2010_1210.pdf

Deutsches Ärzteblatt: IGeL-Monitor stellt Selbstzahler-Leistungen auf den Prüfstand
http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/48892/IGeL-Monitor-stellt-Selbstzahler-Leistungen-auf-den-Pruefstand

GKV-Spitzenverband: Gemeinsame Pressemitteilung MDS und GKV-EMEINSAME PRESSEMITTEILUNG MDS UND GKV- Spitzenverband
http://www.gkv-spitzenverband.de/PK_IGeL_Monitor_20120125.gkvnet

IGeL-Monitor: http://www.igel-monitor.de/

Bayerisches Fernsehen: IGeL-Leistungen. Abzocke oder Notwendigkeit? http://www.br.de/fernsehen/bayerisches-fernsehen/sendungen/gesundheit/themenuebersicht/gesundheitswesen/igel-leistungen100.html

Megjelenés dátuma: 2012-02-02 11:39:21