HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

Angliában a szolgáltatás-vásárló csoportok nagy része áprilisban működésbe léphet

A megalakuló 243 háziorvosi csoportosulás mindössze 6%-a került „piros"-ba az egészségügyi hatóságok értékelése során.

Az angliai klinikai szolgáltatás-vásárló csoportok (clinical commissioning groups) 94%-a átment az egészségügyi hatóságok kockázatfelmérésén és áprilistól kezdődően átvehetik az eddig működő alapellátási trösztök (PCT-k) szolgáltatás-vásárlási költségvetését. (Az eredetileg GP konzorciumnak nevezett háziorvosi csoportosulás az újonnan alakult brit kormány reformjavaslataként jelent meg a 2010 júliusában közzétett fehérkönyvben.)

A csoportokat színek szerint értékelték (zöld, sárga, piros) négy területen, közülük a zöld és sárga besorolást nyert csoportok vehetik át a költségvetés irányítását az alapellátási trösztöktől – először egyéves átmeneti időszakra, majd végleges engedélyezéssel 2013 áprilisában. A vizsgált területek a következők voltak: praxisok bevonása, földrajz és beteg populáció, helyhatósági határvonalak, méret. A létrejövő 243 csoport 62%-a kapott zöld, 33%-a sárga, 6%-a pedig piros értékelést.

Az angliai stratégiai egészségügyi hatóságok által végzett kockázatfelmérés rámutatott, hogy a létrejövő klinikai szolgáltatás-vásárló csoportok nagy valószínűséggel küzdeni fognak, hogy enyhítsék a méretükből adódó hatásokat. A felmérésben többek közt azt is vizsgálták, hogy a csoportok mérete mennyire befolyásolhatja pénzügyi életképességüket vagy azon képességüket, hogy a helyi praxisokat bevonják a szolgáltatás-vásárlási folyamatba. A felmérés méretre vonatkozó komponensében a csoportoknak csak a 76%-a részesült zöld értékelésben.

A helyi praxisok bevonását illetően a csoportok mindössze 1%-át értékelték úgy, hogy a GP-k nem kívánnak csatlakozni vagy nem adják támogatásukat a megalakuláshoz. A legtöbb csoportot (96%) úgy találták, hogy meghatározott földrajzi területtel rendelkeznek, ahol a betegek jelentős hányada az adott területen működő praxisnál van regisztrálva.

A kockázat felmérésben a londoni csoportok szerepeltek a legjobban – a résztvevő 32 csoportból egyik sem került piros besorolásba és csak nyolcat értékeltek sárgának. Mivel a felmérések 2011 végén zárultak le, még további változások történhetnek a szolgáltatás-vásárló csoportok konfigurációjában. (SZL)

Forrás:
Jaques, Helen: Almost 95% of CCGs are ready to take on commissioning budgets in April. BMJ Career, http://careers.bmj.com/careers/advice/view-article.html?id=20006363&articleType=news (letöltés dátuma: 2012.02.02.)

Megjelenés dátuma: 2012-02-03 12:43:18