HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

  - Arhívált tartalom! - 

Az előírt időn túl teljesített munkanapok kompenzálása Franciaországban

A várakozásoknak megfelelően 2012. január 23-án megállapodás született a francia Egészségügyi Minisztérium és az orvos-szakszervezetek között a kórházi orvosok előírt időn túl teljesített munkanapjainak kompenzálásáról.

Franciaországban, a heti munkaidő teljesítését 35 órában előíró (RTT) 2002-es törvény rendelkezései nyomán megnövekedett szabadságukból az orvosok több mint 2 millió szabadnapot nem tudtak kivenni. A helyzet megoldását előmozdító megállapodás szerint, az orvosok a továbbiakban három opció közül választhatnak:
- kiveszik szabadnapjaikat,
- a betegellátás folyamatosságának fenntartása érdekében, a munkaidő-csökkentés (RTT) mellett ügyeletként teljesített munkanapjaikra járó fizetést veszik fel,
- felhalmozódott szabadnapjaikat a tevékenységük fokozatos csökkentését lehetővé tevő munkaidő-beszámításként veszik igénybe.

A harmadik megoldás különösen a nyugdíj előtt álló szakemberek számára kedvező, akiknek így a továbbiakban nem kell már éjszakai ügyeletet vállalniuk.

Az RTT-vel kapcsolatos megállapodás a szakma más területeit is érintő keretmegállapodás részét képezi, és négy évre elosztott költségei – az egyik fontos tárgyalópartner, a Kórházi Egészségügyi Koordináció (CMH) elnöke, Dr François Aubart szerint – körülbelül 350 millió eurót fognak kitenni. Az összköltség 600 millió euróra tehető, de az állami kórházak ebből 250 millió euróra már fedezetet biztosítanak.

Egyelőre még nem tudható, hogy az orvosok milyen arányban fogják az egyes opciókat választani, de az intézkedés azért is sürgőssé vált, mivel a törvény 2011. december 31.-ben jelölte meg a felhalmozódott munkanapokról való rendelkezés határidejét. (ZLL)

Forrás:
Un accord sur les RTT des médecins hospitaliers signé avec le gouvernement.
Emploi Public, 2012.01.27.
Forrás :
http://infos.emploipublic.fr/2012/01/26/un-accord-sur-les-rtt-des-medecins-hospitaliers-signe-avec-le-gouvernement/
(Letöltés dátuma : 2012.02.07.)

Megjelenés dátuma: 2012-02-07 10:46:31