HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: e-egészségügy

  - Arhívált tartalom! - 

Az e-receptfelírás csökkenti a kórházi gyógyszerrendelési hibákat

A kézzel történő receptfelírással szemben az elektronikus gyógyszerfelírás jelentősen lecsökkenti a rendelések műveleti és a klinikai hibáit.

A PLoS Medicine tanulmánya szerint az elektronikus vényfelírási rendszerek jelentősen lecsökkenthetik a gyógyszerfelírási hibákat. Az elektronikus receptfelírás (e-prescribing) esetén egy számítógépet használnak a gyógyszerek rendelésére, ahol a rendszer támogatással, figyelmeztetéssel, riasztással szolgál a hibák elkerülésére.

Az ausztráliai New South Wales Egyetem tanulmányában a szerzők a Cerner Millennium nevű e-gyógyszerfelírási rendszert vizsgálták, amelyet egy kórház kórtermében vezettek be. Kontrollnak három másik kórtermet használtak ugyanabban a kórházban. Egy másik kórházban szintén megvizsgálták két kórterem gyógyszerrendelési hibaarányát az iSoft MedChart nevű rendszer bevezetése előtt és után.

A tanulmány szemügyre vette a műveleti (pl. hiányos, nem érthető) és a klinikai (pl. helytelen dózis, helytelen gyógyszer) rendeléseket és osztályozta a hibák súlyosságát (csekélytől a súlyosig). A kutatók úgy találták, hogy azokban a kórtermekben, ahol az elektronikus vényfelírási rendszert megvalósították, a műveleti receptfelírási hibák több mint 90%-kal csökkentek. A súlyos klinikai hibák is jelentősen, 44%-kal csökkentek az elektronikus vényfelírási rendszert használó három kórteremben. Ugyanakkor rendszerből adódó hibák is előfordultak (az összes hibák 35%-a), pl. amikor egy felhasználó véletlenül helytelen gyógyszert választ ki egy lenyíló (drop-down) menüben.

A vizsgálat eredményei fontosnak számítanak, mivel a kézzel írott receptek hibái – mint helytelen gyógyszer felírása vagy helytelen beadási mód – gyakran fordulnak elő az egészségügyi ellátásban és számos halálesetért felelősek minden évben. A szerzők elismerik, hogy a tanulmánynak voltak korlátai, pl. a randomizálás hiánya és a második kórház esetén a kontroll hiánya, de megállapítják, hogy az alkalmazott kereskedelmi e-receptfelírási rendszerek jelentősen csökkentették a gyógyszerfelírás hibaarányát. A rendszerből adódó hibákat viszont kiküszöbölhetőnek tartják a rendszer módosításával, a felhasználók képzésével és nagyobb odafigyelésével. (SZL)

Forrás:
Medication Errors In Hospitals Reduced By e-Prescribing. Medical News Today, http://www.medicalnewstoday.com/releases/240993.php (letöltés dátuma: 2012.02.06.)

Megjelenés dátuma: 2012-02-07 15:37:02