HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi kiadások

2012 végétől a német magán betegbiztosítási piacon már csak a nemek különbségét figyelmen kívül hagyó szerződések köthetőek

A német magán betegbiztosítás piacán az év végétől az újonnan szerződő férfiak és nők esetében egy ún. unisex-tarifa kerül bevezetésre. A betegbiztosítók a meglévő ügyfeleiket nem állítják át az új rendszerre, a csomagváltáshoz – amennyiben az számukra kedvező – azonban joguk lesz a meglévő ügyfeleknek is. A változtatástól sokan azt remélték, hogy az új tarifák a magán betegbiztosítás terén a nők számára sokkal kedvezőbben alakulnak, de nem ez történt.

Németországban jelenleg a magán betegbiztosítás terén összesen 8,89 millió személyt biztosítanak. Ebből 1,63 millió a gyermekek, 2,75 millió a nők és 4,51 millió a férfiak száma. A nők a teljes körű magán betegbiztosításért jelenleg Németországban jóval többet fizetnek a férfiaknál. A Debeka német magán biztosítótársaságnál 24 százalékkal fizetnek többet a hölgyek, azaz itt egy 30 éves nő 434 eurót, míg egy 30 éves férfi 350 eurót fizet a biztosításáért.

2012 december 21-től a német magán betegbiztosítóknak a férfiak és nők esetében már egy azonos unisex-tarifa szerződést kell kötniük. A magán betegbiztosítók a meglévő ügyfeleik szerződéseit nem állíthatják át az új rendszerre, mert a Szövetségi Egészségügyi Minisztérium késve döntött a szerződések egységesítése mellett.

A magán betegbiztosítók a jelenlegi megkülönböztetést eddig a nők várható élettartamának alakulásával indokolták, amit az Európai Uniós jog ilyen esetben meg is enged eddig. Ezt a megkülönböztetést szünteti meg majd az Európai Bizottság december végétől hatályos szabályozása, amely kimondja, hogy a jövőben csak a nemek különbségét figyelmen kívül hagyó szerződések köthetőek.

A változtatástól sokan azt remélték, hogy az új tarifák a magán betegbiztosítás terén a nők számára sokkal kedvezőbben alakulnak, azonban nem ez fog történni.

Az új unisex-tarifák díjai – „a biztosítók óvatos kalkulációja miatt” – a nők számára jelenleg meghatározott magasabb tarifákhoz kerülnek majd közelebb. A biztosítók a kalkuláció során abból indultak ki, hogy a nők a jelenlegi szerződésükből az új valamivel kedvezőbb csomagba fognak tömegesen váltani.

A magán betegbiztosítottaknak valóban joguk lesz az új tarifacsomagba váltani, habár ez ugye csak a jelenleg drágább szerződéssel bíró nőknek fogja megérni. Az új szerződést kötő fiatal férfiak a jövőben viszont valamivel rosszabbul járnak majd, mivel nekik többet kell majd fizetniük a szerződésükért. (VN)

Ärztezeitung: Unisex-Tarife kommen PKV-Kunden teuer zu stehen
http://www.aerztezeitung.de/praxis_wirtschaft/w_specials/special-versicherungen/article/804061/kommentar-chance-gleichheit-verspielt.html?sh=1&h=-182491072

Ärztezeitung: Chance auf Gleichheit verspielt
http://www.aerztezeitung.de/praxis_wirtschaft/w_specials/special-versicherungen/article/804061/kommentar-chance-gleichheit-verspielt.html?sh=1&h=-182491072

Megjelenés dátuma: 2012-02-09 16:15:30