HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

  - Arhívált tartalom! - 

Az amerikai reformtörvény kötelezi a biztosítókat az egyszerű nyelv használatára a juttatások ismertetésében

Az Egyesült Államok egészségbiztosítóinak világos, következetes és összehasonlítható információkat kell nyújtaniuk a biztosítás juttatásairól és fedezetéről.

Az amerikai egészségügyi minisztérium közzétette az Affordable Care Act nevű reformtörvény egészségbiztosítási piacot érintő végső szabályozását. E szerint a biztosítást kereső emberek részére érthető és egyértelmű információ áll majd rendelkezésre a biztosítás tartalmát, feltételeit és térítéseit illetően.

A biztosítók által használt marketing anyagok gyakran megnehezítik a fogyasztók számára, hogy pontosan megértsék, mit is vásárolnak. Az egészségügyi és a munkaügyi minisztériumok által közösen publikált új szabályok megkövetelik a biztosítóktól, hogy tömör és érthető információval szolgáljanak a magánbiztosítás juttatásairól és fedezetéről. Az új szabályok megkönnyítik a munkavállalók és munkaadók számára is, hogy összevessék egymással a különböző biztosításokat.

A 2012 szeptemberétől rendelkezésre álló összefoglaló információk és magyarázatok 150 millió magánbiztosítással bíró amerikai lakos számára szolgálnak forrástként. A szabályok értelmében a fogyasztók két fő dokumentumhoz férhetnek hozzá:
• Egy rövid, könnyen érthető összefoglaló a juttatásokról és fedezetről (Summary of Benefits and Coverage, SBC)
• Az egészségbiztosítás terén gyakran használt terminusok szójegyzéke, mint “deductible” vagy “co-payment”.

Valamennyi biztosítónak kötelező lesz összefoglalót nyújtani a jelentkezők számára a feliratkozási folyamat fontosabb állomásain, pl. feliratkozás vagy megújítás idején. Az SBC fő jellemzője egy új, standardizált összehasonlítási eszköz, amely „fedezeti példák”-kal illusztrál példaértékű orvosi helyzeteket és leírja a biztosíti fedezet mértékét. A példák elősegítik a fogyasztók számára, hogy megértsék és összevessék a különböző biztosítási csomagok után fizetendő költségeket.

A most elfogadott szabályozás az augusztusban javasolt szabályok véglegesítését jelenti, amely tartalmazza a National Association of Insurance Commissioners, egészségbiztosítással kapcsolatos fogyasztói érdekvédelmi csoportok, egészségbiztosítók, egészségügyi szakemberek, betegjog védők és mások javaslatait. (SZL)

Forrás:
Health Reform to Require Insurers to Use Plain Language in Describing Health Plan Benefits, Coverage. U.S. Department of Health & Human Services, http://www.hhs.gov/news/press/2012pres/02/20120209a.html (letöltés dátuma: 2012.02.10.)

Megjelenés dátuma: 2012-02-13 14:59:51