HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

A brit liberáldemokraták törvénymódosító javaslatai

A versenyt és a szabályozást érintő indítványok a vitatott egészségügyi törvényhozás körüli indulatokat kívánják csökkenteni a pártban.

A brit parlament felsőházának liberáldemokrata képviselői számos módosítást terjesztettek elő a viták kereszttüzében levő egészségügyi törvényjavaslatban. A módosítások a verseny korlátozását és az alapítványi trösztök szabályozását érintik, és szerepet játszhatnak abban, hogy a liberáldemokrata vezetés képes-e elhárítani a párton belüli zendülést, ami a törvényjavaslat elvetését és a konzervatívokkal kötött koalíció szakadását eredményezheti.

A módosítások az alapítványi trösztök és az ellátó trösztök közötti együttműködést szorgalmaznák a verseny helyett. A Versenybizottság (Competition Commission) feladatköréből törölnék az egészségügyi szolgálatban kialakuló verseny vizsgálatát. A törvényjavaslat jelenlegi állása szerint a bizottság hétévenként köteles lenne teljes vizsgálatot végezni a piac állapotáról. E helyett az NHS trösztök szabályozója, a Monitor megtartaná a verseny és a hatékonyság felügyeletét az egészségügyben.

Az indítványozott változások – amelyek közül vannak szimbolikus és tartalmi módosítások is – valószínűleg nem elégítik ki a törvényjavaslat ellen kampányoló pártaktivistákat, vagy azokat, akik az egész törvénykezés elvetését követelik. A változtatások azonban a párt támogatását élvezik, és demonstrálják, hogy Nick Clegg pártvezető nem áll ki a törvényjavaslat jelen formája mellett.

A liberáldemokraták még keresnek további módosítási lehetőségeket, de nem egyértelmű számukra, hogy a kormány el fogja fogadni azokat. A hangsúlyt elsősorban a verseny kérdésére próbálják leszűkíteni. A liberáldemokraták nyomására a törvényjavaslatba már belefoglalt reformok a magánszektor szerepét korlátozták, amit az előző Munkáspárt növelt meg.

Martin Tod liberáldemokrata egészségügyi aktivista szerint a felsőházi képviselők módosító javaslatai segítenek valamit, de nem elégségesek azok számára, akik a törvényjavaslat visszavonását sürgetik. Szerinte a törvényjavaslat túlságosan bonyolult és mérhetetlenül bomlasztó olyan időben, amikor az NHS-nek hatékonysági megtakarításokra kellene összpontosítania. A törvényjavaslat olyannyira hibás, hogy nem javítgatni, hanem elvetni kellene. (SZL)

Forrás:
Win, Patrick: Lib Dem peers table package of amendments to health bill. The Guardian, http://www.guardian.co.uk/politics/2012/feb/23/lib-dem-peers-amendments-health-bill-lords (letöltés dátuma: 2012.02.24.)

Megjelenés dátuma: 2012-02-24 13:48:48