HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

A hétvégén kórházba szállított betegek halálozási kockázata nagyobb mint hétközben

A Journal of the Royal Society of Medicine tanulmánya a hétvégi hospitalizáció és a halálozás kockázatának viszonyát kutatta az angliai NHS-ben.

A tanulmány szerint a kórházakba hétvégén felvett betegek nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint azok, akiknek a kórházi tartózkodása a hét közepére esik. A vasárnap kórházba szállított betegek egy hónapon belüli halálozásának kockázata 16%-kal magasabb, mint egy szerdán hospitalizált betegeké. A szombaton beutalt betegek halálozásának kockázata 11%-kal magasabb. A tanulmány 14,2 millió beteg vizsgálatával készült, akiket 2009. április és 2010. május között vettek fel NHS kórházakba.

A tanulmány szerint mindezért a tapasztalt személyzet hétvégi hiánya, a diagnosztikai vizsgálatok végzésének képtelensége és a nem megfelelő összetételű személyzet tehető felelőssé. A kutatók ugyanakkor annak a tényezőnek a lehetőségét is megemlítették, hogy a hétvégén felvett betegek közül többen súlyosabb betegségben szenvedhetnek.

Az NHS London egészségügyi hatóság szerint évente legalább 500 életet lehetne megmenteni Londonban, ha a hétvégi halálozási arány összhangba hozható lenne a hétköznapi aránnyal. A brit kórházi orvosokat képviselő szervezet, a Royal College of Physicians munkaerőügyi igazgatója egyetértett a tanulmány következtetésével, és a megnövekedett mortalitásban a két fő okot a betegek súlyosabb állapotában és a kisebb számú orvosban látta.

Az ellátó trösztöket képviselő NHS Confederation szerint a kutatás eredménye rávilágított arra, hogy az NHS-nek javulást kell produkálnia, mivel az ellátás minőségének nem szabadna függnie attól, hogy a beteget a hét melyik napján vették fel a kórházba. Biztosítani kell, hogy a megfelelő számú tapasztalt személyzet legyen ügyeletben, a kórházi szolgáltatásokat pedig kevesebb, specializáltabb helyszínekre kell koncentrálni ahhoz, hogy a betegek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek. A Patients Association nevű érdekképviseleti szervezet is úgy ítéli meg a helyzetet, hogy az NHS azért létezik, hogy a legjobb ellátást nyújtsa a nap 24 órájában és a hét minden napján. (SZL)

Forrás:
Denis Campbell: Hospital patients more at risk at weekends. The Guardian, http://www.guardian.co.uk/society/2012/feb/03/hospital-patients-risk-weekends?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter (letöltés dátuma: 2012.03.05.)

Megjelenés dátuma: 2012-03-05 15:28:31