HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Új tervek a mentálhigiénés ellátás megreformálására Franciaországban

Nora Berra, egészségügyi államtitkár, február 29-én új tervet terjesztett elő a mentálhigiénés problémával küzdő betegek 2011-2015-ös időszakban történő ellátására.

A terv a mentális problémával küzdő betegek kórházi ellátása mellett teljes életvitelükkel is foglalkozik, egyben rámutat az egészségügyi és szociális ellátás folyamatosságának szükségességére.

A javaslat a „Mentális egészség 2005-2011-ben” tervnek a francia Számvevőszék 2011 decemberében kiadott értékelése nyomán született, miszerint ambuláns megoldások hiányában túlzott teher hárul a mentális betegeket ellátó fekvőbeteg-ellátásra.

Az új terv a hospitalizáció alternativáinak fejlesztését, így a lakóhelyen történő ellátás és különösen a betegek elszigetelődését megelőző lakóközösségekre épülő ellátás fokozottabb alkalmazását javasolja. A hajléktalanok ellátásában mobil pszichiátriai-hajléktalanügyi csoportok fognak részt venni.

A továbbiakban minden Regionális Egészségügyi Hatóságnak (ARS) mérleget kell készítenie a területén rendelkezésre álló struktúrákról és eszközökről, és lakosainak igényeihez kell majd igazítania a tervben foglalt stratégiai célkitűzéseket.

A Kórházi Pszichiáterek Szakszervezete aggályát fejezte ki amiatt, hogy az ARS-ek számára kijelölt stratégiai irányvonalak mentén kialakítható lesz-e egy új elmeegészségügyi politika, valamint amiatt is, hogy a tervben a szektor szerepe és feladatai nincsenek egyértelműen meghatározva.

Franciaországban a pszichiátriai ellátás kórházakban és egészségügyi-pszichológiai központokban dolgozó szakembercsoportok feladata. A megyékben több ilyen intézmény is működik, de a szektor már nem kizárólagos szolgáltató a területen, mivel a tervek szerint más egészségügyi szakembereket, magánorvosokat is be akarnak vonni a pszichiátriai ellátásba.

2011 folyamán új intézkedéseket hoztak a pszichiátria ellátásról. Így pl. a 2011 júliusában hozott törvény rendelkezett a pszichiátriai ellátás szervezettségének javításáról és a kényszergyógykezelések jogi úton való elrendeléséről. Az új jogszabály az ilyen ellátás ambuláns környezetben vagy nappali kórházban való biztosításának lehetőségét is tartalmazza, bár ez régebben kizárólag kórházi környezetben történt.

Az intézkedésekre reagálva, a pszichiátria területén dolgozó francia szakemberek szakterületük feladatainak és szervezetének átfogóbb szabályozását igénylik. (ZLL)

Forrás:
Le gouvernement lance un nouveau plan santé mentale à deux mois des élections. Le Monde, 2012.02.29.
http://www.lemonde.fr/societe/article/2012/02/29/le-gouvernement-lance-un-nouveau-plan-sante-mentale-a-deux-mois-des-elections_1649705_3224.html
(Letöltés dátuma: 2012.03.06.)

Megjelenés dátuma: 2012-03-08 12:26:47