HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Elfogadták az angliai egészségügyi és szociális törvénytervezetet

Elhárult a végső akadály az egészségügy átalakítását célzó jogalkotás elől.

Március 20-án végső szavazásra került az egészségügyi és szociális törvénytervezet a brit parlamentben. Több mint egyéves vita előzte meg a törvénytervezet jóváhagyását, és még az utolsó pillanatokban is megpróbálták visszavonni vagy késleltetni. A Munkáspárt az utolsó napi vitát arra használta, hogy kijelentse: az első adódó alkalomkor hatálytalanítani fogja a reformokat.

A törvénytervezet vitája több mint egy évig folytatódott a parlamentben és alaposabb vizsgálatban részesült bármelyik eddigi létező törvénytervezetnél. Az alsó- és felsőház több mint 1000 törvénymódosítást hajtott végre ez idő alatt, míg végül 88 kormányzati többséggel elfogadták a törvénytervezet, amely a királynő jóváhagyása után rövid időn belül törvénnyé válik.

A reform középpontjában az angliai egészségügyi szolgálat gyökeres átalakítása áll, amely a háziorvosok irányítása alá helyezi az NHS 106 milliárd font éves költségvetésének jelentős hányadát. Az átalakítás során többek közt lecsökkentik az egészségügyi hatóságok számát, nagyobb versenyt visznek az egészségügyi szolgáltatásokba, harmadával csökkentik az adminisztrációs költségeket.

A végső szavazást a Munkáspárt és néhány liberáldemokrata képviselő megpróbálta késleltetni egy 90 perces sürgősségi vita elnyerésével, amelyben kérték az egészségügyi minisztériumnak az új szakpolitikával kapcsolatos kockázati nyilvántartását a szavazatok leadása előtt (négy héten belül ez volt a harmadik ilyen beavatkozás). Az indítványt meghiúsították a kormány javára, azonban a Munkáspárt megígérte, hogy vissza fogják vonni a törvényt amint erre lehetőség kínálkozik. (SZL)

Forrás:
Juliette Jowit: NHS reform: health and social care bill passes its final hurdle. The Guardian, http://www.guardian.co.uk/politics/2012/mar/20/nhs-reform-health-bill-passes-vote (letöltés dátuma: 2012.03.23.)

Megjelenés dátuma: 2012-03-26 14:18:15