HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi Világszervezet (WHO)

A WHO technikai segítséget nyújt Görögország gyógyszerár-meghatározásához

Görögország Egészségügyi és Társadalmi Szolidaritási Minisztériuma felkérte a WHO Európai Regionális Hivatalát, hogy technikai segítségnyújtással támogassa a gyógyszerár-meghatározásra és gyógyszertérítésre vonatkozó, valamint a közös értékeken alapuló népegészségügyi tevékenységét.

A felkérésről, melyre a WHO pozitív választ adott, 2012. március 20-án, a görög egészségügy jövőjével foglalkozó athéni konferencián Hans Kluge, a WHO/Europe Egészségügyi Rendszerekkel és Népegészségüggyel foglalkozó Főosztályának vezetője adott tájékoztatást.

Dr. Kluge beszédében emlékeztette a résztvevőket a tagországok által 2008-ban a Tallini Charta keretében tett kötelezettségvállalásra, és azokra a szociális értékekre, melyekkel a Charta a „Health 2020” célkitűzés új egészségpolitikai irányvonalához kapcsolódik. Ismertette a gyógyszerészeti és a kórházi szektort is magában foglaló egészségügyi, népegészségügyi ellátás hatékonyságát növelő regionális tapasztalatok eredményeit, és rámutatott a sérülékenyebb lakossági csoportok támogatásának szükségességére, egyben kiemelte a betegek és a közösség bevonásának jelentőségét a minőségi ellátás biztosítása szempontjából . Prioritásként foglalkozott az egészségügyi munkaerő megtartásának kérdésével, és külön kitért a lakosság gondozásában rendkívül nagy részt vállaló nővérek és szülésznők szerepére.

A konferencia, melyen felsővezetők, országgyűlési képviselők és a betegszervezetek képviseletében megjelentek vettek részt, a Görög Népegészségügyi Iskola és az Egészségügyi Szolgáltatásokat Irányító Hellén Társaság védnöksége mellett került megrendezésre. (ZLL)

Forrás:
WHO/Europe to assist Greece in pharmaceutical health care pricing. World Health Organization, 2012.03.23.
http://www.euro.who.int/en/what-we-do/health-topics/Health-systems/health-systems-financing/news/news/2012/12/whoeurope-to-assist-greece-in-pharmaceutical-health-care-pricing
(letöltés dátuma: 2012.03.26.)

Megjelenés dátuma: 2012-03-26 14:31:55