HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

A kórházi ellátás integrációjának hatásai Angliában

Az egészségügy nagyobb fokú integrációja az ellátási folyamat javulásához, a dolgozók nagyobb elégedettségéhez és a kórházi igénybevétel csökkenéséhez vezetett.

A brit Egészségügyi Minisztérium megbízásából készült kétéves tanulmányban megvizsgáltak 16 olyan ellátó helyet Angliában, amely részt vett az integrált ellátás kísérleti programjában. A helyszínek az ellátás integrálásának különböző módjait vizsgálták (háziorvosi praxisok, közösségi ápolók, kórházak és szociális szolgáltatások között). A kutatást az Ernst & Young, a RAND Europe és a University of Cambridge végezte. A kutatás tárgyát képezte az integrált ellátás hatása azon idős emberekre, akik ki vannak téve a sürgősségi kórházi felvétel kockázatának és kezelésben részesülhetnek dementia vagy mentális betegségek miatt.

Az értékelés célja annak megértése volt, hogy az integrált ellátás a betegek, a személyzet, vagy a szélesebb NHS számára jelent-e hasznot. Az eredményekhez különböző értékelési módszerrel jutottak: személyzet és betegek által kitöltött kérdőívek, kontrollokhoz viszonyított kórházi tevékenységi adatok és költségek elemzése, személyzettel és betegekkel készített interjúk, események rendszeres feljegyzése.

A tanulmány eredményei:
• A dolgozók 60%-a szerint szorosabb együttműködés történt a csoport többi tagjával
• A dolgozók 72%-a szerint javult a kommunikáció más szervezetekkel
• A dolgozók 84%-a szerint munkakörük kibővült, nagy részük érdekesebbnek találta szerepüket
• Összességében a dolgozók 54%-a vélte úgy, hogy a betegellátás javult a kísérleti program eredményeként

A tanulmány arra is fényt derített, hogy a kórházi ellátást kevésbé igényelték az azokban a kísérletekben résztvevő betegek, amelyek az intenzív esetmenedzsment bevezetésére összpontosítottak a kórházi felvétel kockázatának kitett idősek azonosításával. Ezen betegek esetén a járóbeteg vizitek 22%-kal, a tervezett felvételek 21%-kal csökkentek. Összességében a kórházi ellátás költségeinek 9%-os megtakarítását érték el. (SZL)

Forrás:
Greater integration of health care has led to improved care processes, more satisfied staff and reduced use of hospitals. Department of Health, http://mediacentre.dh.gov.uk/2012/03/22/greater-integration-of-health-care-has-led-to-improved-care-processes-more-satisfied-staff-and-reduced-use-of-hospitals/ (letöltés dátuma: 2012.04.16.)

Megjelenés dátuma: 2012-04-19 14:58:33