HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Az ápolónői fizetések rendezése egyelőre megoldatlan Szlovákiában

2011-ben a szlovák ápolónők ígéretet kaptak fizetésük rendezésére, az anyagi problémákkal küzdő kórházak azonban adminisztratív intézkedésekkel próbálják megkerülni az ígéret teljesítését.

Az új kormány egészségügyi minisztere, Zuzana Zvolenská – elődje, Ivan Uhliarik véleményével szemben – azt az álláspontot képviseli, hogy bizonyos kórházak helyzete kritikus az országban. A miniszterasszony a megoldásról minden érintettel kész tárgyalásokat folytatni, valamint közbenjárni az állami támogatás bővítése érdekében.

Szlovákiában az ápolónők, szülésznők kezdő fizetése a törvényi előírások szerint minimum havi 640 euró (189 769 HUF), és ennek az állás betöltése utáni harmadik év végére havi 666 euróra ( 197 454 HUF) kell emelkednie. A továbbiakban az ápolónők minimálbérének három hónaponként való emelését feltételezve a nővérek fizetése 33 éves munkaviszony után 928 euróra (275 166 HUF) nő.

Mária Lévyová, a Szlovák Ápolónők és Szülésznők Kamarájának elnöke szerint az ápolónők magasabb fizetés iránti igénye mindenképpen megalapozott, mivel az általuk folytatott magasan kvalifikált tevékenység nagy felelősséggel és komoly pszichés megterheléssel jár. Az elnökasszony nyilatkozott arról is, hogy tudomására jutott, hogy számos kórház a nővérek munkaszerződésének módosítására törekedett április 1-je előtt. Mária Lévyová fellépett az ápolónők tevékenységi körének adminisztratív eszközökkel való megváltoztatása ellen.

Bár a nővérek fizetése egyes kórházvezetők szerint is túl alacsony, az ápolónői bérek rendezése gondot jelent országszerte.

Marián Petko, a Szlovák Kórházszövetség elnöke szerint nemcsak a nővérek, hanem más egészségügyi dolgozók – laboránsok, fizioterapeuták, stb. – fizetése sem elég magas, az egészségügyi rendszer anyagi problémákkal küzd, és bár törvény írja elő a kórházak számára a bérminimumok emelését, ehhez sem az egészségbiztosítók nem járulnak hozzá magasabb visszatérítéssel, sem a kormány nem nyújt megfelelő kompenzációt a költségekre.

Marián Petko elnök aggályát fejezte ki, hogy ha a kormány hamarosan nem tesz lépéseket a helyzet megoldására, akkor a kórházak számára már májusban kormoly gondot jelenthet a fekvőbeteg-ellátás biztosítása. (ZLL)

Forrás:
Chaos over higher salaries for nurses, The Slovak Spectator, 2012.04.09.
http://spectator.sme.sk/articles/view/45983/2/chaos_over_higher_salaries_for_nurses.html
(Letöltés dátuma: 2012.04.19.)

Megjelenés dátuma: 2012-04-20 10:52:33