HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Egészségügyi reformintézkedések Görögországban

A görög kormány az egészségügyi kiadásoknak a GDP kevesebb mint hat százalékára való visszafogása mellett folyamatosan valósítja meg az egészségügyi rendszer 2010-ben elindított átfogó reformját különös tekintettel a szolgáltatások elérhetőségének és minőségének biztosítására.

A folyamatban lévő reformintézkedések között szerepel az egészségügyi irányítás egységessé tétele, az alapellátás fokozottabb integrálása az egészségügyi rendszerbe, a kórházi hálózat racionalizálása, a közbeszerzések szerepének növelése, valamint szigorú monitorozás kialakítása és az e-egészségügy informatikai kapacitásának növelése.

A kormány intézkedései nyomán minden egészségüggyel kapcsolatos döntéshozatal, így a bérköltségek is az Egészségügyi Minisztérium hatáskörébe kerülnek. Az összpontosítás részeként, egy, a minisztérium alá tartozó egységes egészségügyi alapellátó rendszerbe (EOPYY) vonják össze az előzőekben önállóan működő egészségbiztosítókat.

Az EOPYY szerződéskötések révén költség-hatékonyan vásárol szolgáltatásokat az állami egészségügyi intézményektől és a magán szolgáltatóktól. A jóléti és a szociális védelmi feladatok az Egészségügyi Minisztérium hatásköréből 2012 júniusával bezárólag átkerülnek a Munkaügyi Minisztériumhoz.

2013 januárjától bevezetik a DRG-rendszert, így az EOPYY betegségkategóriákból kiindulva prospektív költségvetés alapján fog kórházi szolgáltatásokat vásárolni, és az összpontosító törekvéseknek megfelelően lépéseket tesz a magán orvosokkal kötendő szerződések racionalizálására az orvos/beteg arány EU-átlaghoz való közelítése érdekében.

A középtávú pénzügyi stratégiai tervezés célkitűzései szerint, az EOPYY-n belül működő biztosítók díjtételeit folyamatosan egységesítik, és ennek végső határideje 2013.

A kormány a járóbeteg-ellátásban alkalmazott gyógyszerek vásárlásában is hatékonyságra törekszik, célkitűzése 2011-hez képest 1 milliárd eurós megtakarítás elérése 2012-ben. Amennyiben ezt sikerül megvalósítani, az ilyen gyógyszerekre fordított közkiadások átlaga a GDP egy százaléka körüli értéken fog állni 2014 végére. (ZLL)

Forrás:
GREECE: Memorandum of Understanding on Specific Economic Policy Conditionality. Draft of 9 February 2012. TO BHMA, 2012.02.10.
http://www.tovima.gr/files/1/2012/02/10/mnhmonioagglika.pdf
(Letöltés dátuma: 2012.04.26.)


Megjelenés dátuma: 2012-04-27 11:55:42