HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: EU egészségügy

Az abortusz tabletta alkalmazása Európa néhány országában

Az alábbi összefoglalóban az abortusz tabletta elterjedtségét és használatát mutatjuk be néhány európai országban.

Belgium

Belgiumban a kórházak és a Családtervezést segítő központok végeznek abortuszt. A gyógyszeres eljárást többségében a Családtervezést segítő központok végzik el, és ugyanaz a szakembercsoport kíséri végig a pácienst a különböző konzultációkon keresztül, de itt nincs lehetőség fekvőbeteg-ellátásra és általános érzéstelenítésre, mint a kórházakban, ahol az abortusz mindkét típusát alkalmazzák. A gyógyszeres eljárást a terhesség hetedik hetéig lehet elvégezni. A Mifégyne abortusztabletta nem szerezhető be gyógyszertárakban, kizárólag a művi terhességmegszakítást végző orvosnak szolgáltatható ki, akinek el kell számolnia a gyógyszer alkalmazásával.

2002 óta, a kötelező co-payment-en kívül az egészségbiztosítás nyújt fedezetet a művi terhességmegszakításra. A Családtervezést segítő központokban nincs különbség a két eljárás árában. (1)

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban az 1967-es abortusz törvénynek megfelelően művi vetélés a terhesség 24. hetéig engedélyezett, kórházban vagy speciális klinikákon hajtható végre. Az abortusztabletta otthoni alkalmazása tiltott. A British Pregnancy Advisory Service küzdött a nők erre vonatkozó jogáért, de a Legfelsőbb Bíróság 2011-ben visszautasította azon a címen, hogy az abortusz komoly orvosi beavatkozás, több mint egy egyszerű receptfelírás.
2010-es adatok szerint Angliában és Walesben a gyógyszeres abortusz az összes abortusz 43 százalékát tette ki, ami 2000-hez képest 12 százalékos növekedést jelent. 2010-ben a kilencedik hét előtti abortuszok 55 százaléka volt gyógyszeres abortusz, szemben a 2000-es 18 százalékkal.

A brit betegek tájékoztatását szolgáló NHS Choices webhelyen öt féle terhességmegszakítási módszer található, a terhesség fázisától függően. Az első módszer, a korai gyógyszeres abortusz a terhesség kilencedik hetéig ajánlott. Ebben az esetben két féle gyógyszer bevétele szükséges 48 óra eltéréssel, és az eredmény természetes vetéléshez hasonlít. Az eljárásban a terhes nő először a Mifegyne (Mifepristone) nevű abortusztablettát kapja, majd két nappal később egy második gyógyszert, a prostaglandint. Az ezt követő 4-6 hetes időtartamban a méh tartalma az embrióval együtt kiürül. Az eljárást követően vérzés állhat fenn, így utógondozás javasolt.

Az NHS kórházban vagy az NHS speciális klinikákon az abortuszt térítésmentesen hajtják végre, magánklinikákon fizetni kell az eljárásért. A törvény értelmében két orvos beleegyezése szükséges, amelyben megállapítják, hogy a kérelmező nő megfelel az előírt feltételeknek. A két orvos általában a háziorvosból és az abortuszklinika orvosából áll. Az NHS biztosítja, hogy az abortusz az első háziorvosi vagy családtervezési központi vizitet követő három héten belül megtörténik. (2, 3, 4, 5)

Franciaország

Franciaországban a gyógyszeres terhességmegszakítást a terhesség ötödik hetéig, illetve a menstruáció kimaradásától számított hét hétig lehet elvégezni, kizárólag egészségügyi intézményben, de erre 2004 óta lehetőség van kórházon kívül, városi rendelőben is. A jelenlegi gyakorlat szerint kórházban az abortusztabletta a terhesség kilencedik hetéig alkalmazható. Bár az országban a terhességmegszakítások alkalmazása 2000 óta stagnál, a gyógyszeres terhességmegszakítások száma jelentősen nő, a 2007-ben végrehajtott 213 380 abortusz 49 százaléka gyógyszerrel történt. Az abortusztabletta alkalmazása 2012 elején Franciaország országos statisztikai nyilvántartása (DREES) szerint az abortuszok felét tette ki. Egyre gyakrabban kerül sor az eljárásra a városi rendelőkben, ahol szülészorvosok vagy fekvőbeteg-intézménnyel szerződésben álló általános orvosok alkalmazhatják. Míg 2005-ben még csak a beavatkozások kevesebb, mint tizedét végezték el városi magánrendelőben, 2007-ben ez a magánszektor által végzett eljárás már minden hatodik beavatkozást jelentette.

Az eljárás négy konzultációból, és ezek során két gyógyszerbevételből áll. A gyógyszeres abortusz ára 191,74 euro, melyet az egészségbiztosítás 70 százalékban fedez, a további költségekre a kiegészítő biztosítás nyújthat fedezetet. A díjtétel az első konzultáción kívül a további három konzultációra és a gyógyszerekre vonatkozik, a kiegészítő vizsgálatokat, pl. az ultrahangot nem tartalmazza. (6, 7)

Írország

Írországban szigorú abortusz törvények léteznek, ahol csak az anya életét veszélyeztető súlyos esetekben lehet végrehajtani művi vetélést. Ezért sok nő külföldre, főleg az Egyesült Királyságba utazik, ahol 1200 euró körüli összegért részesülhetnek abortuszban. Vannak szervezetek, pl. az Irish Family Planning Association, melyek foglalkoznak külföldre történő közvetítéssel. Évente kb. 5000 nő utazik külföldre ilyen célból. Szintén sok nő vásárol illegálisan abortusztablettát (többnyire Mifepristone-t) az interneteten keresztül, ennek minősége azonban nem garantált, ráadásul orvosi felügyelet nélkül történik szedésük. (8,9)

Németország

2008 júliusa óta rendelkezik Németországban törvény az abortusztabletta alkalmazhatóságáról, amelyet általában a 9-14 terhességi héten használnak. Németországban a terhességmegszakítások 15 százalékában (2011) alkalmazzák ezt a módszert (2000: 3 százalék; 2005: 8,2 százalék; 2010:14,6 százalék). A vákumaspirációs módszerrel történő terhességmegszakítások aránya a legmagasabb, 2011-ben 70 százalékos volt. Az ún. kaparásos módszer alkalmazására 2011-ben az esetek 11,2 százalékában került sor. A gyógyszer németországi alkalmazásának alacsony aránya az információk szerint a tanácsadás miatti időveszteségre, illetve az orvosok ellenállására vezethető vissza (helyiségre vonatkozó előírások, elégtelen költségtérítés). (10,11)

Olaszország

Miután az olasz gyógyszerügyi hatóság 2009. július 30-án engedélyt adott a Mifégyne piaci forgalmazására, az abortusztabletta 2010 áprilisától hozzáférhető az ország közkórházaiban. A rendelkezések három napi kórházi tartózkodást írnak elő a gyógyszer alkalmazása során. 2010-ben a művi terhességmegszakításoknak csak 3,3 százalékát végezték abortusztablettával. (12)

Svájc

A statisztikák szerint abortusztabletta alkalmazására Svájcban az esetek 62 százalékában (2010) kerül sor. (13)

Svédország

Svédországban a 2009-es statisztikák szerint abortusztablettát a 9. terhességi hétig az esetek 86 százalékában (14,4 százalékos a vákumaspirációs módszer aránya), a 12-ik terhességi hétig az esetek 73 százalékában alkalmazzák. (14)

Források:
1. Où et comment avorter en Belgique?, Mutualités Socialistes,2008.10.12.
http://www.avoixautre.be/spip.php?article723
2. NHS Choices - How an abortion is carried out
http://www.nhs.uk/Conditions/Abortion/Pages/How-is-it-performed.aspx
3. Abortion Pills
http://www.healthcentre.org.uk/abortion/abortion-pills.html
4. Abortion Statistics, England and Wales: 2010
http://www.dh.gov.uk/prod_consum_dh/groups/dh_digitalassets/documents/digitalasset/dh_127202.pdf
5. High Court refuses to allow abortion pill to be taken at home
http://www.lifecharity.org.uk/lifelinesblogbpasjudgment1602
6. La moitié des IVG sont aujourd'hui médicamenteuses! Écoute et soutien anonyme, 2012.03.20.
http://www.ecouteivg.org/news/12/15/La-moitie-des-IVG-sont-aujourd-hui-medicamenteuses.html
7. Contraception et interruption volontaire de grossesse. Ministère en Charge de la Santé, 2010.03.23.
http://www.sante.gouv.fr/contraception-et-interruption-volontaire-de-grossesse-sommaire.html
8. Irish Family Planning Association
http://www.ifpa.ie/eng/Pregnancy-Counselling/Abortion-Irish-Law
9. Irish women order ‘online abortions’
http://www.womensviewsonnews.org/tag/mifepristone-and-misoprostol/
10. Gesundheitsberichterstattung des Bundes:
https://www.gbe-bund.de/oowa921-install/servlet/oowa/aw92/WS0100/_XWD_PROC?_XWD_2/3/XWD_CUBE.DRILL/_XWD_28/D.963/19628
11. Halder, G. - 8. FIAPAC Kongress Berlin 2008: Medikamentöser Abruch in Praxen und Kliniken: http://www.fiapac.org/media/berlin/Praesentationen/Sonntag/PDF_So_DeutscheSitzung/Medikamentoeser%20Abbruch%20in%20Praxen%20und%20Kliniken.pdf?phpMyAdmin=LNnPTp9uIV39b-McBypzPD84EE3
12. Italie: les interruptions de grossesse ont diminué. USPDA
http://www.svss-uspda.ch/fr/facts/italie.htm
13. Statistik Schweiz:
http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/de/index/themen/14/02/03/key/03.html
14. Sveriges officiella statistik: Aborter 2009:
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18031/2010-5-12.pdf

Megjelenés dátuma: 2012-05-03 15:23:19