HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

A Lengyel Kórházszövetség ösztönzi a csoportos beszerzéseket

A kórházak összefogásából eredő csoportos vásárlás 10-15%-os megtakarítást eredményezhet.

A Lengyel Kórházszövetség valamennyi állami és magán intézményt együttműködésre ösztönzi az orvosi berendezések, a gyógyszerek, az energia, a gáz és a biztosítások közös beszerzésére. A rendelés mennyiségétől függően az így elért megtakarítások elérhetik a 10-15%-ot a kórházak egyedi úton történő beszerzéséréhez képest.

A projektet Wojciech Kaszynski, a Kórházszövetség alelnöke és a Mazovia Regionális Kórház elnöke koordinálja. Idáig 70 kórház jelezte szándékát a csoporthoz való csatlakozásra (Csoportos Vásárlási Szervezet, GPO).

Lengyelországban több helyi és regionális beszerzési csoport működik az egészségügyi szektorban. Az új kezdeményezés célja, hogy országos szinten hozzanak létre egy Csoportos Vásárlási Szervezetet, hogy ezzel nagyobb árkedvezményt érjenek el az orvosi műszerek és más kórházi ellátmányok beszerzésében.

A GPO-k elterjedt költségcsökkentési módot jelentenek a nyugati országokban. A közös beszerzés segíti a kisebb intézményeket vagy önkormányzati kórházakat a nagy kórházláncok vásárlóerejével szembeni versenyben. (SZL)

Forrás:
Frederik Cyrus Roeder: Poland: Hospital Association wants to push Group Purchasing. European health care news, http://europe-health-care.eu/poland-hospital-association-wants-to-push-group-purchasing/ (letöltés dátuma: 2012.05.02.)

Megjelenés dátuma: 2012-05-04 11:07:35