HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Bonyodalmak az első magánszektor által működtetett NHS kórház körül

Az angliai Hinchingbrooke kórház funkcionális privatizációja sikeresnek bizonyulhat, ugyanakkor bizonytalanságok állnak fenn a működtetés finanszírozásával és átláthatóságával kapcsolatban.

A Hinchingbrooke Health Care Trust az első magánszektor irányítása alá kerülő NHS kórház az Egyesült Királyságban. A szerződést 2011 novemberében írta alá a kórház és új működtetője, a Circle Healthcare. A Circle 19 ajánlattevő közül lett kiválasztva egy 13 hónapig tartó beszerzési eljárás során. (Előzmény: https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=2386)

A kórház működtetése 2012. februárban indult, amikor a Circle vezérigazgatója közzétette ambiciózus programját, miszerint az egykor "reménytelen esetnek" számító Hinchingbrooke kórházi tröszt az ország tíz legjobbja közé fog kerülni. A Circle a munkavállalókkal közös tulajdont képvisel, és kórházai azért tartoznak a legjobbak közé, mert az irányítás decentralizált - vagyis a személyzet és az orvosok által történik, akik a legközelebb vannak a betegekhez. A Circle Healthcare magántársaság 10 évig fogja működtetni a Hinchingbrooke kórházat franchise rendszerben.

Az ügy kapcsán kirobbant egy botrány, mivel nyilvánosságra került dokumentumok szerint a Circle a megtakarított milliók nagy részét meg fogja tartani, annak ellenére, hogy ígéretet tett a kórház színvonalának javítására. A Health Service Journal jelentése szerint a kórháznak legalább 70 millió font többletet kell termelnie az elkövetkezendő 10 évben ahhoz, hogy megszabaduljon adóságától és teljesítse a szerződés ráeső részét.

A Health Service Journal tudomására jutott egy a brit parlament alsóházának könyvtárában elhelyezett levél, amelyben az egészségügyi minisztérium egyik államtitkára részletezi a Hinchingbrooke kórház működtetésének feltételeit. Ebben az áll, hogy bármely év pénzügyi többletének első 2 millió fontja a Circle-hez kerül. Ezt követően a 2 és 6 millió font közötti többlet negyede, a 6 és 10 millió font közötti többlet harmada kerül a Circle-hez. A feltételek értelmében 70 millió font többletet kell produkálni az adóság kiegyenlítésére, ennek 44%-a a Circle tulajdonába kerül. Az elmúlt évtizedben a kórház sohasem termelt 600 000 fontnál nagyobb többletet, így széles körű költségcsökkentésekre lesz szükség a célok teljesítéséhez.

A Circle vezérigazgatója nem kommentálta a lehetséges megszorítások mértékét, csak annyit közölt, hogy a vezetés elkötelezett a szolgáltatások javítására, és amíg ez meg nem történik, nem kerül sor a "jutalmak megosztására". A veszteségek megszűntetése és a fenntarthatóság megteremtése mellett a Circle célja az is, hogy a Hinchingbrooke az ország egyik legjobb általános kórháza legyen.

A közszolgálati dolgozók szakszervezete, a Unison felhívja a Circle vállalatot, hogy tartsa be azon ígéretét, hogy nem veszi ki a profitot mindaddig, amíg a kórház összes adósságát vissza nem fizeti. A Unison szerint minden többletet a betegellátás javítására vagy az adósság törlesztésére kell fordítani.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője nyilatkozatában kifejti, ha nem jött volna létre megállapodás a Circle és a Hinchingbrooke között, a kórházat lehet, hogy be kellett volna zárni. Nem hogy profitról nincs szó, de a vállalat magára vállalta a kórház 39 millió font tartozásának visszafizetését is. Ösztönzésképpen a pénzügyi többlet első 2 millió fontja hozzájuk kerül, ugyanakkor szintén nekik kell finanszírozniuk a veszteségek első 5 millió fontját, ha ez megtörténne a kórház működtetésének ideje alatt.

A helyzetet bonyolítja, hogy a nyilvánosság nem képes teljesen belelátni a Circle és a Hinchingbrooke közötti szerződésbe, mert mind a pénzügyminisztérium, mind az egészségügyi minisztérium megtagadta a fontosabb információk közre bocsátását, az információ szabadságáról szóló törvény ellenére. Egy rövidített verziót valamikor a jövőben közzétesznek majd magáról az üzleti megállapodásról, de megtagadják a pénzügyi modellt érintő információk közlését azzal az érvvel, hogy befolyásolná az NHS és/vagy a Circle üzleti érdekeit. (SZL)

Forrás:
Circle and Hinchingbrooke hospital start historic partnership. Circle, http://www.circlepartnership.co.uk/about-circle/media/circle-and-hinchingbrooke-start-historic-partnership-feb-12
Revealed: private firm's slice of NHS hospital savings. The Guardian, http://www.guardian.co.uk/society/2012/may/03/private-firm-nhs-hospital-savings
Pollock, Allyson: It's a scandal that big hospital contracts are being awarded in private. The Guardian, http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/may/04/scandal-hospital-contracts-in-private (letöltés dátuma: 2012.05.07.)

Megjelenés dátuma: 2012-05-08 15:11:06