HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: e-egészségügy

Dánia, Anglia és Skócia a távegészségügy élenjárói

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által publikált új tanulmány szerint az elektronikus kommunikáció egészségügyi és szociális ellátásban való használata terén Dánia, Anglia és Skócia számít úttörőnek.

Ez a három élenjáró ország képes volt a távegészségügyet (telehealth) a szokványos betegellátásba integrálni, ami a kórházi ellátás csökkenését, a betegek részéről pedig nagyobb beleszólást és felelősségvállalást jelent. A távegészségügy révén a betegek jobban megérthetik állapotukat, miközben megvan a lehetőségük arra, hogy saját otthonukban részesüljenek kezelésben.

A Közös Kutatóközpont tudományos tisztviselője szerint a dánok azért voltak sikeresek a távegészségügy megvalósításában, mert valamennyi számításba jövő érdekelt ösztönözve volt a csatlakozásra. A piac önmagában nem képes a távegészségügy használatát az ellátási praxisba bejuttatni. Ehhez szükség van egy jó irányítási modellre regionális és országos szinten, amelyben az egészségügyi szakemberek jelentős szerepet játszanak.

Nemrég a távegészségügy csak a kis szigeteken és a távoli helyeken élő emberek számára volt elérhető. Mára Dánia, Anglia és Skócia forradalmasította ezt a történelmi utat a távegészségügy mindennapos ellátásba való integrálásával. Ma már nem a földrajz az előmozdító tényező, hanem a technológia. A távegészségügy mára odáig érett, hogy jelentősen lecsökkenti a kórházi ágyak számát azáltal, hogy szélesebb körben képes nyújtani kezeléseket. Az okostelefonok és táblagépek korában lehetségessé válik, hogy a távegészségügy első generációjából a harmadikba ugorjunk.

Bár úgy tűnik a távegészségügyet a technológia hajtja előre, sikeres megvalósításához szükség van egyéb tényezőkre is: az ellátás átszervezése, pénzügyi alapok biztosítása, integrált irányítási modell, valamennyi érdekelt bevonása, a jogi keretek adaptálása, és nem utolsó sorban a távegészségügy előnyeinek tudományos bizonyítása. Példának említhető az szívritmuszavarban szenvedő betegek monitorozása saját otthonukban az EKG ePatch használatával (ruha alatt viselhető tapaszos szenzor vezetéknélküli jelátvitellel). A svendborgi Odense egyetemi kórházban jelentős megtakarítások váltak lehetővé ezen technológia betegek otthonában történő alkalmazásával. (SZL)

Forrás:
Denmark, England and Scotland Are at the Frontiers of Telehealth. eHealth News EU, http://www.ehealthnews.eu/development/3048-denmark-england-and-scotland-are-at-the-frontiers-of-telehealth (letöltés dátuma: 2012.05.14.)

Megjelenés dátuma: 2012-05-14 15:54:02