HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

A kórházak központi állami feladatainak megerősítése Franciaországban

2012. május 17. óta Marisol Touraine miniszterasszony irányítja Franciaország Szociális- és Egészségügyi Minisztériumát.

Marisol Touraine, egészségügyi miniszter az "Hôpital Expo" rendezvény megnyitóján elhangzott első nyilvános tájékoztatóján elkötelezetten foglalt állást a kórházak központi állami feladatkörének megerősítése mellett, és ígéretet tett a II. szektorba tartozó orvosok (általában szélesebb körben ismert szaktekintélyek) által alkalmazott honorárium-túllépések szabályozására.

Marisol Touraine megerősítette, hogy a kórházak lakosságot ellátó állami feladatkörét – mint a francia gazdasági és szociális modell egyensúlyának megteremtésében központi szerepet játszó tényezőt – újra törvénybe iktatják. Erre előreláthatólag a társadalombiztosítás finanszírozására vonatkozó 2013-as törvényben kerül majd sor.

Touraine asszony emlékeztetett a közkórházi ellátás alapvető értékeire, azaz az ellátás mindenki számára való elérhetőségére, a betegek szelektálásának megszüntetésére, a színvonalas ellátás mindenki számára való hozzáférhetővé tételére és a sürgősségi ellátás haladéktalan biztosítására.

A többnyire a magánszférára jellemző, de a közszférában is előforduló eltúlzott honorárium-túllépések, a miniszterasszony megítélése szerint összeférhetetlenek a fenti értékekkel. Minthogy a honorárium-túllépések korlátozzák az ellátáshoz való hozzáférést, Touraine asszony a probléma megfelelő keretek közé szorítására, mielőbb tárgyalásokat kíván folytatni az érintettekkel. (ZLL)

Forrás :
Marisol Touraine, ministre des Affaires sociales et de la Santé. Ministère des Affaires sociales et de la Santé, 2012.05.18.
http://www.solidarite.gouv.fr/actualite-presse,42/breves,409/marisol-touraine-ministre-des,14713.html
Touraine veut que l'hôpital soit à nouveau un service public dans la loi. Le Point, 2012.05.22.
http://www.lepoint.fr/societe/touraine-veut-que-l-hopital-soit-a-nouveau-un-service-public-dans-la-loi-22-05-2012-1464012_23.php
(Letöltés dátuma: 2012.05.24.)

Megjelenés dátuma: 2012-05-25 09:41:03