HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi kiadások

A francia diákok számára sokszor gondot jelent az egészségügyi ellátás igénybevétele

Franciaországban az Egyetemisták Mutuelle Biztosítója (Lmde) 1,2 millió egyetemi hallgató társadalombiztosítási és kiegészítő biztosítási fedezetét tartja nyilván. Az Lmde illetékesei sajnálatos tényként értékelik, hogy a francia egyetemi hallgatók egyharmada anyagi okokból nem foglalkozik egészségi problémájával, ötödüknek pedig nincs teljes körű biztosítása.

Franciaországban az utóbbi időben az egyetemi hallgatók számára elengedhetetlenné vált a mutuelle biztosítóhoz való feliratkozás, de ezt a kiegészítő fedezetet anyagi okokból egyre többen kénytelenek nélkülözni.

Minthogy az újonnan megválasztott köztársasági elnök, François Hollande kampányában ígéretet tett a fiatalok helyzetének javítására, az Lmde ezt a törekvést támogatva szorgalmazza, hogy a fiatalok egészsége és szociális helyzete a kormány prioritásai között szerepeljen az elkövetkező hónapokban.

Az egyetemisták biztosítója egy, a mutuelle biztosítás megkötéséhez megfelelő összeggel hozzájáruló és így a kiegészítő biztosítást a diákok számára országszerte elérhetővé tevő egészségügyi csekk bevezetését tartaná szükségesnek, és kérést fogalmazott meg a biztosítási szerződéseket sújtó speciális adó megszüntetéséért (ezt az adót az utóbbi időben 3,5 százalékról hét százalékra emelték).

Az Lmde indítványai között szerepel még a különösen nehéz szociális helyzetben lévő hallgatók mentesítése az egészségügyi kiadások alól, és az egyetemisták társadalombiztosítási fedezetének kiterjesztése a tanulmányokat folytató minden fiatalra.

Az egyetemisták mutuelle-je az egészségügyi ellátás hallgatók számára való hozzáférhetővé tétele mellett, a számukra nyújtott preventív szolgáltatások biztosítását is rendkívül fontosnak tartja, és fokozott támogatást igényel az egyetemeken folyó betegségmegelőző tevékenységhez. (ZLL)

Forrás :
Thomazeau,A.-M. :La Mutuelle des étudiants demande un accès aux soins pour tous. Viva Presse, 2012.05.25.
http://www.viva.presse.fr/La-mutuelle-des-etudiants-demande_16978.html
(Letöltés dátuma : 2012.05.30.)

Megjelenés dátuma: 2012-05-31 10:52:21