HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: e-egészségügy

Telemedicinával kapcsolatos projektek Franciaországban

Franciaországban az Egészségügyi-Szociális Intézetek Tevékenységét támogató Országos Hivatal (ANAP) iniciatívájára átfogó ismertetés jelent meg a telemedicinai fejlesztésekről egy 25 monográfiát tartalmazó tanulmány keretében.

Az Egészségügyi-Szociális Intézetek Tevékenységét támogató Országos Hivatal (ANAP) 25 elindításra váró telemedicinai projekt ismertetésének közzététele révén járult hozzá a telemedicinai fejlesztések országos alkalmazásának előmozdításához.

Az „Akcióban a telemedicina: 25 projekt nagyító alatt” elnevezésű dokumentum célja a projektkészítők és a regionális egészségügyi hivatalok (ARS) támogatása telemedicinai projektjeik megvalósításában. Az informatikai és kommunikációs technológiát alkalmazó orvosi tevékenységként különös figyelemben részesülő telemedicina megoldást hozhat számos problémára, így a lakosság elöregedése miatt jelentkező problémákra, a krónikus betegségek gyakoriságának növekedésére és a különböző régiókat sújtó egészségügyi szakemberhiányra.

A telemedicinai fejlesztések eredményeként a színvonalas szolgáltatások a jövőben előreláthatólag országszerte mindenki számára könnyebben hozzáférhetővé válnak, fokozódik az egészségügyi szakemberek közötti együttműködés, és jobban követhetőek lesznek a betegutak.

A telemedicinai projekteket ismertető dokumentum külön tárgyalja a telemedicinai fejlesztések folyamatát, az alkalmazott metodológiai eljárást és a már megvalósított projektek gyakorlatából leszűrt tanulságokat.

A 25 bevezetésre váró projekt részletes elemzése egyaránt kiterjed a szervezeti, technikai, jogi és financiális vonatkozásokra. A vizsgálatok révén a telemedicinai projektek kialakításánál öt eredményre vezető tényező került meghatározásra:
- a szükségleteknek való megfelelés, a koordinátor által segített orvosi tevékenység erős szakmai háttere, a feladatoknak és a protokolloknak megfelelően működő szervezet, a kompetenciák felmérése és egy előre kialakított gazdasági modell szükségessége.

A telemedicinai alkalmazásokkal összefüggésben lévő országos prioritások – mint például az orvosi képalkotás ügyeleti rendjének folyamatos biztosítása, az agyér-balesetek ellátása, az egészségügyi-szociális gondozás, valamint a betegek lakóhelyen történő ellátása - részletes áttekintésére is sor került.

Az Anap által kiadott és a vizsgálati eredményekből kiinduló monográfia-gyűjtemény fontos adalékokkal szolgál a telematikai fejlesztésekre vonatkozó Országos Terv gyakorlati megvalósításához. (ZLL)

Forrás:
La télémédecine par l'exemple. Hopital, 2012.06.18.
http://www.hopital.fr/Hopitaux/Actualites/Actualites-medicales/La-telemedecine-par-l-exemple
La télémédecine en action : 25 projets passés à la loupe. ANAP, 2012.05.
http://www.anap.fr/uploads/tx_sabasedocu/ANAP_Telemedecine_en_action_tome1.pdf
(Letöltés dátuma : 2012.06.20.)


Megjelenés dátuma: 2012-06-20 12:58:42