HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

Bizonytalanságok az NHS jövőbeni szerepében

Az állami egészségügyi ellátó szervezeteket képviselő NHS Confederation konferenciáján a brit egészségügyi miniszter újabb szolgáltatás-vásárló csoportok megalakulását jelentette be, és arra kérte az NHS vezetőit, hogy vegyenek aktívan részt az egészségügyi szolgálat átalakításában.

Andrew Lansley egészségügyi miniszter az NHS Confederation konferenciáján tartott beszédében bejelentette az angliai klinikai szolgáltatás-vásárló csoportok megalakulásának ötödik hullámát. Az újonnan létrejött 35 csoporttal 257-re emelkedett az összes szolgáltatás-vásárló csoport száma, amely 50 millió embert, vagyis Anglia lakosságának 97%-át fedi le. (Az eredetileg GP konzorciumnak nevezett háziorvosi csoportosulás az újonnan alakult brit kormány reformjavaslataként jelent meg a 2010 júliusában közzétett fehérkönyvben.)

Az első csoportok 2013. áprilistól veszik át az alapellátási trösztök (PCT-k) szolgáltatás-vásárló feladatait, így az eredeti menetrendtől eltérően nem minden területen történik meg az átvétel. Az engedélyeket a szolgáltatás-vásárlást felügyelő új országos testület, az NHS Commissioning Board bocsátja ki. Szintén ez a testület számoltatja el a szolgáltatás-vásárló csoportokat, szabja meg a betartandó standardokat és valósítja meg a kormány által meghatározott szakpolitikai prioritásokat.

A háziorvosi csoportok felelősségi körébe fog tartozni a kb. 60 milliárd font értékű egészségügyi szolgáltatások vásárlása, ami többnyire kórházaktól történik majd. Ahogy az ellátóknak nyújtott pénzalapok szűkülnek, a szolgáltatások is átalakításra szorulnak annak érdekében, hogy megtakarításokat teremtsenek, pl. a szakellátás regionális központokba helyezésével. A kérdés felmerül, hogy a változások mennyire lesznek tervszerűek. Az egészségügyi és szociális törvény elfogadása után egyelőre nem világos, hogyan alakulnak majd az erőviszonyok, ki vezeti majd a rendszert, és hogy a leggyengébb ellátó trösztök ki lesznek-e téve a piac zsákmányszerző tevékenységének.

Mike Farrar, az NHS Confederation vezérigazgatója szerint ha a változások nem lesznek tervezettek, hanem a gyengébb trösztök pénzügyi nehézségei vezérlik, akkor az ellátás minősége és biztonsága csorbulhat. A változásoknak proaktív módon kell történniük és nem a kudarc vagy sikertelenség alapján. Még nem tudni ki fogja végezni a tervezést az egészségügyi szolgálatban – ha nem a szabad piac fogja irányítani, akkor az új rendszernek ki kell ötlenie a rendszer-menedzsment új formáját.

Chris Ham, a King's Fund egészségügyi kutatóintézet vezérigazgatója úgy véli, hogy a klinikai szolgáltatás-vásárló csoportok nehezen jutnak majd vezető szerephez stratégiai kérdésekben. Már amúgy is sok feladat hárul rájuk és nem várhatják el tőlük, hogy a semmiből teremtsék meg a stratégiai irányítás feltételeit. Chris Ham reménye szerint rövid távon a hamarosan megszűnő alapellátási trösztök és stratégiai egészségügyi hatóságok arra használják az utolsó hónapokat, hogy lefektessék a már rég esedékes átalakítások alapjait, hosszú távon pedig az NHS Commissioning Board fog fontos szerepet játszani.

A vezérigazgató kétségeit fejezte ki a tekintetben is, hogy az NHS képes lesz a szolgáltatások minőségét javítani, miközben csökkenti a költségeket és megvalósítja a reformokat. A jelen és a 2014-es év között elvégzendő feladat az lesz, hogy az egészségügyi szolgálat átvészelje ezt az átmeneti időszakot. A reformok eddig is igen kockázatosak voltak, és az NHS kiváló munkát fog végezni, ha ellenőrzése alatt tudja tartani a kiadásokat és a főbb indikátorok szerinti teljesítményt, végrehajtja az összes szervezeti változtatásokat, és a klinikai szolgáltatás-vásárló csoportokra bízza a az elvárt feladatok elvégzését. (SZL)

Források:
Rihard Vize: Who will shape the new NHS? The Guardian, http://www.guardian.co.uk/healthcare-network/2012/jun/20/who-will-shape-new-nhs
SA Mathieson: Time for NHS to act after pause, says Andrew Lansley. The Guardian, http://www.guardian.co.uk/healthcare-network/2011/jul/08/time-for-nhs-to-act-after-pause-andrew-lansley (letöltés dátuma: 2012.06.21.)

Megjelenés dátuma: 2012-06-22 10:56:39