HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

A kórházak és a mutuelle biztosítók közötti szerződéses viszony Franciaországban

A francia kórházak és a mutuelle biztosítók közötti szerződéskötéseket 2011 szeptemberében indították el, és ez egyre inkább bevett gyakorlattá válik az országban.

Franciaországban jelenleg már 167 fekvőbeteg-ellátó intézmény áll szerződésben 118 kölcsönösségi alapon működő mutuelle biztosítóval. A gyakorlat vezérelve az, hogy a mutuelle biztosítással rendelkező betegek a kórházak és a biztosítók által megtárgyalt mérsékelt díjtételek mellett juthassanak a kórházak által nyújtott belgyógyászati, sebészeti és szülészeti ellátáshoz. Ez egyaránt vonatkozik az orvosok által felszámított honoráriumokra és a külön szobában való elhelyezés megemelt díjtételére.

A különszobás elhelyezés igénybevételének felszámítása – mint a kórházi költségvetés kiegyensúlyozásának egyik módja – egyre gyakoribbá válik. Az országban a különszobás elhelyezés átlagos ára 42 euró, de a párizsi régióban ez elérheti a 100 eurót is.

A kórházak és a mutuellek szerződéses megállapodását az orvosok által alkalmazott honoráriumtúllépések is indokolttá tették, mivel az ilyen plusz kiadásokra nem jár biztosítási fedezet. Etienne Caniard, a Kölcsönösségi alapon működő francia Biztosítószervezet, a Mutualité française elnöke szerint, végre gátat kell szabni a naponta sokszor többszáz euróra is tehető beteghozzájárulásoknak.

Mielőtt tárgyalásokat kezdeményezne a kórházakkal és a klinikákkal, a Mutualité Française először a Magas szintű Egészségügyi Hatóság minőségi kritériumait és a nozokomiális fertőzések elleni fellépésre számított pontértékeket alkalmazva választ az intézmények közül. Ezután a választás kritériumai – különös tekintettel a sebészetre – a helyi szinten alkalmazott díjtételekre összpontosulnak.

Így a Mutualité által kiválasztott intézmények azok a kórházak, ahol a sebészek tarifái a mutuellek által meghatározottaknak megfelelőek és a régióban elfogadottnak tekintett maximális díjtétel alatt maradnak. (ZLL)

Forrás:
Lavignette, F. : Les atouts du conventionnement hospitalier mutualiste. La Mutualité française, 2012.06.21.
http://www.mutualite.fr/L-actualite/Kiosque/Revues-de-presse/Depassements-d-honoraires-tensions-a-l-Ordre-des-medecins
(Letöltés dátuma: 2012.06.26.)

Megjelenés dátuma: 2012-06-26 12:38:23