HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Csehország: kórházakat és osztályokat zárhatnak be

A cseh Egészségügyi Minisztérium és az egészségbiztosítók június 20-án megállapodtak arról, hogy a struktúraátalakítás során kórházi osztályokat és teljes klinikákat is meg fognak szüntetni.

A cseh Egészségügyi Minisztérium és az egészségbiztosító társaságok június 20-án megegyeztek abban, hogy az egészségügyi rendszer tervezett strukturális átalakítása során kórházi osztályokat és egész klinikákat fognak megszüntetni – nyilatkozta Petr Nosek egészségügyi miniszterhelyettes. Az egészségpolitikusok célja ezzel a döntéssal nemcsak az a kórházi ágyszám csökkentése, hanem az egészségügyi ellátás koncentráltabbá tétele és minőségének javítása.

Az egészségbiztosítók egy listát fognak felállítani azokról a kórházakról, amelyekkel új szerződést kötnek június végéig. Az új szerződések 2013 januárjától lépnek hatályba. A tárgyalások a fennmaradó kórházakkal nyáron és ősszel folytatódnak. Csehországban azonban egy kórház csak akkor működhet, ha szerződése van valamelyik egészségbiztosító társasággal, amely finanszírozza a kórház által biztosított ellátást.

Azt, hogy pontosan mennyi ágyat fognak megszüntetni, sem a minisztérium, sem az egészségbiztosítók nem mondták el. Csak annyit tettek közzé, hogy az aktív ágyak számát 10 százalékkal kellene csökkenteni.
Petr Nosek azt nyilatkozta, hogy az állami ellenőrzés alatt álló VZP, amely az ország legnagyobb biztosítója, néhány évvel ezelőtt 10 ezer ágy megszüntetésével számolt, és ebből 3 ezret már felszámoltak.

Az egészségbiztosítók a cseh kórházhálózat teljes átalakítását tervezik. Be akarják zárni azokat az osztályokat, ahol nem áll rendelkezésre elegendő személyzet vagy felszerelés, vagy csak kisszámú operációt hajtanak végre, amely az egészségbiztosítók szerint nem biztonságos a betegek számára.
A régiók által működtetett 130 kórház közül 10-nek várhatóan olyan súlyos problémákkal kell szembenéznie, hogy nem fognak tudni szerződést kötni.

Az egészségpolitikusok azt remélik, hogy az új szerződéseknek köszönhetően a kórházi ellátás finanszírozására fordított mintegy 50 milliárd cseh korona (550 milliárd Ft) 5-7 százalékát sikerül megtakarítani. A megtakarítások révén a cseh kórházak finanszírozni tudnák a megnövekedett ÁFA, valamint a személyzet tervezett béremelése révén felmerülő pótlólagos költségeket.(AZS)

Forrás: Ministry to abolish whole clinics, not individual beds.
http://praguemonitor.com/2012/06/21/ministry-abolish-whole-clinics-not-individual-beds
(letöltés: 2012.06.27.)

Megjelenés dátuma: 2012-06-27 15:14:33